Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Σκουπίζετε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας, το τοποθετείτε σε γάστρα ή πήλινο ταβά με καπάκι και το αλείφετε μέσα κι έξω με το μισό χυμό λεμονιού. Το πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τοποθετείτε στην κοιλιά του κοτόπουλου τα μισά από τα κομμένα φιρίκια, το κρεμμύδι ολόκληρο και την ντομάτα χαραγμένη στα τέσσερα.
Πασπαλίζετε τις πατάτες με αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Τις τοποθετείτε στη γάστρα, γύρω από το κοτόπουλο, μαζί με τα υπόλοιπα φιρίκια. Ανακατεύετε τον διαλυμένο πελτέ με το λάδι και το υπόλοιπο λεμόνι και περιχύνετε το κοτόπουλο και τις πατάτες. Προσθέτετε στη γάστρα ένα φλιτζάνι νερό και τη σκεπάζετε.
Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά, αλείφοντάς το κατά διαστήματα με τον ζωμό του. Ξεσκεπάζετε το φαγητό και ψήνετε για άλλα 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα. Σερβίρετε το κοτόπουλο μέσα στη γάστρα ή τον ταβά. Το κόβετε σε μερίδες και το μοιράζετε σε πιάτα, προσθέτοντας πατάτες και φιρίκια.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey