OliveMagazine

Κρανιδιώτικο κοτόπουλο με φιρίκια

Κρανιδιώτικο κοτόπουλο με φιρίκια

Μερίδες: 6
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:2:0'
Έτοιμο σε:2:15'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο χωριάτικο (2½ κιλά περίπου) ολόκληρο, πλυμένο, καλά καθαρισμένο
  • 2-3 φιρίκια μικρά, με τη φλούδα, πλυμένα και κομμένα στη μέση
  • 5-6 πατάτες μέτριες, ξεφλουδισμένες, σε χοντρά κομμάτια
  • 1 ντομάτα μικρή, ώριμη
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ξεφλουδισμένο
  • 3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • λίγη ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Σκουπίζετε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας, το τοποθετείτε σε γάστρα ή πήλινο ταβά με καπάκι και το αλείφετε μέσα κι έξω με το μισό χυμό λεμονιού. Το πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τοποθετείτε στην κοιλιά του κοτόπουλου τα μισά από τα κομμένα φιρίκια, το κρεμμύδι ολόκληρο και την ντομάτα χαραγμένη στα τέσσερα.

Πασπαλίζετε τις πατάτες με αλάτι, πιπέρι και λίγη ρίγανη. Τις τοποθετείτε στη γάστρα, γύρω από το κοτόπουλο, μαζί με τα υπόλοιπα φιρίκια. Ανακατεύετε τον διαλυμένο πελτέ με το λάδι και το υπόλοιπο λεμόνι και περιχύνετε το κοτόπουλο και τις πατάτες. Προσθέτετε στη γάστρα ένα φλιτζάνι νερό και τη σκεπάζετε.

Ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά, αλείφοντάς το κατά διαστήματα με τον ζωμό του. Ξεσκεπάζετε το φαγητό και ψήνετε για άλλα 30 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα. Σερβίρετε το κοτόπουλο μέσα στη γάστρα ή τον ταβά. Το κόβετε σε μερίδες και το μοιράζετε σε πιάτα, προσθέτοντας πατάτες και φιρίκια.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr