OliveMagazine

Κρεατόπιτα φόρµας

Κρεατόπιτα φόρµας

Μερίδες:για µια κανονική φόρµα του κέικ µε τρύπα στη µέση
Χρόνος προετοιμασίας:45'
Χρόνος μαγειρέματος:1:15'
Έτοιμο σε:2:0'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 12 φύλλα κρούστας
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το άλειµµα
  • Για τη γέµιση

  • 750γρ. κιµά µοσχαρίσιο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 2 κρεµµύδια µεγάλα ψιλοκοµµένα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης µεγάλες ή 3 µέτριες κοµµένες σε κυβάκια
  • 250γρ. λουκάνικο χωριάτικο σε κυβάκια
  • αλάτι, πιπέρι
  • λίγη ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
  • 1 φλιτζάνι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
  • 300ml γάλα φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 3 αβγά
  • λίγο µοσχοκάρυδο
  • 200γρ. κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας τριµµένη
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Λιώνετε το βούτυρο σε µικρή κατσαρόλα, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε µε σύρµα ώστε να ψηθεί λίγο το αλεύρι. Ρίχνετε το γάλα και συνεχίζετε να ανακατεύετε µε το σύρµα µέχρι να πήξει η µπεσαµέλ. Την τραβάτε από τη φωτιά, ρίχνετε τα αβγά ένα ένα ανακατεύοντας γρήγορα κάθε φορά για να ενσωµατωθούν στην κρέµα. Προσθέτετε το τριµµένο µοσχοκάρυδο, την τριµµένη κεφαλογραβιέρα και αλατοπιπερώνετε ανάλογα.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε µεγάλο τηγάνι και σοτάρετε το κρεµµύδι και τις πιπεριές µέχρι να µαλακώσουν λίγο. Προσθέτετε τον κιµά και το λουκάνικο και σοτάρετε ανακατεύοντας κάθε τόσο µέχρι να αλλάξει χρώµα ο κιµάς.

Σβήνετε µε το κρασί, αλατοπιπερώνετε, πασπαλίζετε µε τη ρίγανη και, αφού πάρει µια δυνατή βράση, χαµηλώνετε τη φωτιά και σιγοµαγειρεύετε τον κιµά µέχρι να πιει τα υγρά του. Τον τραβάτε τότε από τη φωτιά και προσθέτετε το µαϊντανό, την µπεσαµέλ και ανακατεύετε καλά.

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Με ένα πινέλο λαδώνετε τη φόρµα σας. Κρατάτε τρία φύλλα στην άκρη. Παίρνετε το πρώτο φύλλο κρούστας, το λαδώνετε ελαφρά και το τοποθετείτε στη φόρµα του κέικ, καλύπτοντας όση επιφάνεια µπορεί να καλύψει το φύλλο, ακολουθώντας το σχήµα της και χωρίς να τρυπήσετε καθόλου το φύλλο στην περιοχή της τρύπας. Συνεχίζετε µε τα υπόλοιπα οκτώ φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα και καλύπτοντας διαφορετικές πλευρές της φόρµας, κρατώντας έτσι µια ισορροπία.

Αδειάζετε τη γέµιση του κιμά στη φόρµα. Τρυπάτε τα φύλλα στο κέντρο της τρύπας της φόρµας και τα κόβετε ακτινωτά µε ψαλίδι σε 5-6 µέρη. Τα φέρνετε πάνω από τη γέµιση, µαζί µε τα φύλλα που περισσεύουν από τη φόρµα, λαδώνοντάς τα. Λαδώνετε και τα φύλλα που κρατήσατε, τα διπλώνετε ένα ένα κατά µήκος στη µέση, τα σουρώνετε λίγο αν χρειάζεται και καλύπτετε με αυτά το πάνω µέρος της πίτας.

Ψήνετε την πίτα στον προθερµασµένο φούρνο περίπου για 1 ώρα περίπου, µέχρι να ροδοκοκκινίσουν πολύ καλά τα φύλλα της. Την ξεφουρνίζετε και, αφού ηρεµήσει για 10 λεπτά, την αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσµατος.Περιμένετε να κρυώσει λίγο πριν κόψετε σε φέτες και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr