OliveMagazine

Κρητική πετιμεζόπιτα

Κρητική πετιμεζόπιτα

Μερίδες:25-30
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:20'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι πετιμέζι
  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 1½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • λίγο μέλι για το άλειμμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Χτυπάτε στο μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα το ελαιόλαδο με το χυμό πορτοκαλιού, το νερό, το πετιμέζι και τη ζάχαρη μέχρι να ενωθούν καλά.

Σε ξεχωριστό μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο και προσθέτετε το μίγμα στο μίξερ. Τα χτυπάτε όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένας πηχτός χυλός.

Λαδώνετε ένα μέτριο στενόμακρο ταψί και το πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι. Ρίχνετε μέσα το χυλό και τον απλώνετε ομοιόμορφα.

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 55-60 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η πίτα και να ψηθεί καλά στο κέντρο. Δοκιμάζετε αν είναι έτοιμο μπήγοντας ένα μυτερό μαχαίρι στο κέντρο τις πετιμεζόπιτας. Αν το μαχαίρι βγει στεγνό, τότε η πετιμεζόπιτα είναι έτοιμη.

Αφήνετε την πετιμεζόπιτα να κρυώσει και αλείφετε την επιφάνειά της με λίγο μέλι πριν την κόψετε σε κομμάτια και τη σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο