OliveMagazine

Κριθαρένιο ψωμί με πετιμέζι και γλυκάνισο

Κριθαρένιο ψωμί με πετιμέζι και γλυκάνισο

Μερίδες:20
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:15'
Χρόνος αναμονής:1 ώρα και 15 λεπτά
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 5 φλιτζάνια κριθαρένιο αλεύρι (περίπου)
  • ½ φλιτζάνι πετιμέζι
  • 1½ κουτ. γλυκού γλυκάνισο
  • 1 φλιτζάνι σταρένιο αλεύρι
  • 2¼ φλιτζανιού χλιαρό νερό
  • 2 φακελάκια μαγιά ξερή
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • λίγο λάδι για το άλειμμα
  • λίγους σπόρους γλυκάνισο για το πασπάλισμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτετε τη ζάχαρη. Αφήνετε στην άκρη για να φουσκώσει.

Κρατάτε ένα φλιτζάνι από το κριθαρένιο αλεύρι στην άκρη και ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ τα δύο αλεύρια και το αλάτι. Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτετε το πετιμέζι, το ελαιόλαδο, το γλυκάνισο και τη διαλυμένη μαγιά.

Ζυμώνετε το μίγμα μέχρι να αρχίζει να μην κολλάει στα χέρια, προσθέτοντας όσο χρειάζεται από το υπόλοιπο αλεύρι, μέχρι να γίνει ένα λείο ζυμάρι. Συνεχίζετε να ζυμώνετε μέχρι το ζυμάρι να μαλακώσει και να γίνει ελαστικό.

Το τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ αλειμμένο με λίγο λάδι, το σκεπάζετε με μεμβράνη και μια χοντρή πετσέτα και το αφήνετε στην άκρη για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Ζυμώνετε πάλι το ζυμάρι και το χωρίζετε σε δύο ή τέσσερα κομμάτια. Σχηματίζετε τα κομμάτια σε φραντζόλες ή στρογγυλά καρβέλια και τα τοποθετείτε σε ανάλογα ταψιά αλειμμένα με λίγο λάδι.

Σκεπάζετε τα ψωμιά με χοντρή πετσέτα και τα αφήνετε στην άκρη να διπλασιαστούν σε όγκο. Προθερμαίνετε το φούρνο και μπήγετε την επιφάνεια σε δυο τρεις μεριές με μυτερό μαχαίρι, αλείφετε με λίγο λάδι και πασπαλίζετε με λίγο γλυκάνισο. Ψήνετε για 1 ώρα περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr