OliveMagazine

Κροκέτες πατάτας γεμιστές με κιμά κοκκινιστό

Κροκέτες πατάτας γεμιστές με κιμά κοκκινιστό

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:2:0'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • ½ φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις και επιπλέον για αλεύρωμα
  • 2 αυγά
  • 3 κουτ. σούπας ε.π.ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 100 ml ντοματοπολτό
  • 2 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκό μπαχάρι, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκό μοσχοκάρυδο
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδες
  • 2 φλ. τσαγιού φρυγανιές
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • σπορέλαιο για τηγάνισμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με κρύο αλατισμένο νερό που να τις σκεπάζει. Τις βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν βράση και μετά χαμηλώνουμε. Τις βράζουμε για περίπου 30΄ ή μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε καλά, τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ και τις πολτοποιούμε σε πουρέ με το ειδικό μηχάνημα για πουρέ ή με ένα πιρούνι. Μόλις μισοκρυώσουν, προσθέτουμε το αλεύρι και το 1 αυγό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη να κρυώσει εντελώς.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να «σπάσει» σε χοντρούς κόκκους. Ρίχνουμε τον ντοματοπολτό, τον άνηθο, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, τις σταφίδες και 1/2 φλιτζάνι νερό και τα σιγοβράζουμε με ανοιχτό το καπάκι μέχρι να εξατμιστεί τελείως το νερό και μείνει ο κιμάς σχεδόν στεγνός.

Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Πασπαλίζουμε τα χέρια μας με μπόλικο αλεύρι και παίρνουμε ποσότητα (ίση με 1/4 φλιτζανιού) μείγμα πατάτας, την πλάθουμε σε μπάλα και μετά την ισιώνουμε στην παλάμη μας, δημιουργώντας έναν δίσκο ελαφρώς μακρόστενο.

Τοποθετούμε 1 κουτ. σούπας κιμά στο κέντρο του δίσκου πατάτας και τη διπλώνουμε ώστε να σκεπαστεί καλά ο κιμάς περιμετρικά. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να έχουμε 12-14 κροκέτες.

Τοποθετούμε την τριμμένη φρυγανιά σε ένα ρηχό πιάτο. Σε δεύτερο βαθύ πιάτο χτυπάμε το υπόλοιπο 1 αυγό. Βυθίζουμε τις κροκέτες πρώτα στο αυγό φροντίζοντας να καλυφθούν καλά και παντού και μετά τις κυλάμε στην τριμμένη φρυγανιά, φροντίζοντας και πάλι να καλυφθούν καλά και παντού. Τις τοποθετούμε σε δίσκο, τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου μιάμιση ώρα ή μέχρι να σφίξουν καλά.

Σε ένα βαθύ τηγάνι, με βαριά βάση, ρίχνουμε αρκετό σπορέλαιο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τις κροκέτες σε παρτίδες και τις τηγανίζουμε για 3΄-5΄ απ’ όλες τις πλευρές ή μέχρι να ροδίσουν και γίνουν τραγανές. Τις αφαιρούμε από τη φωτιά και τις τοποθετούμε σε μεγάλη πιατέλα ή ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Γ. Μπουροδήμος, Φωτογραφίες: Studio M

Tips

Μπορούμε να συνοδεύσουμε τις πατατοκροκέτες μας με τυροκαυτερή. Μπορούμε, επίσης, να τις γεμίσουμε με ψιλοκομμένα μανιτάρια ή ψιλοκομένες πιπεριές.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο