Διαδικασία
Βάζετε το ρύζι, τις φακές, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο στο μπλέντερ και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν, χωρίς να λιώσουν τελείως.
Ανακατεύετε τον πολτό με τα υπόλοιπα υλικά και αφήνετε το μίγμα να σταθεί για 10 λεπτά.
Παίρνετε κομματάκια από το μίγμα και πλάθετε μπαλάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού. Όταν φτιάξετε τα μπαλάκια, τα τοποθετείτε σε ένα δίσκο και τα πατάτε έτσι ώστε να γίνουν στρογγυλές κροκέτες πάχους 1εκ. Δεν τα αλευρώνετε.
Ζεσταίνετε σε βαρύ τηγάνι μόνο όσο λάδι χρειάζεται να καλυφθεί ο πάτος και, όταν κάψει, τοποθετείτε τις κροκέτες έτσι ώστε να έχετε αρκετό χώρο για να τις γυρίσετε προσεκτικά με λεπτή σπάτουλα. Τις τηγανίζετε τμηματικά για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά, προσέχοντας να μην τις πιέζετε στο γύρισμα και προσθέτοντας κάθε φορά ελάχιστο λάδι στο τηγάνι.
Σερβίρονται ζεστές για πρώτο πιάτο ή σαν συνοδευτικό για κυρίως πιάτο. Γαρνίρετε με φέτες λεμονιού.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή