OliveMagazine

Κόκορας με χυλοπίτες

Κόκορας με χυλοπίτες

Μερίδες:4-5
Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:1:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κόκορα Νιτσιάκο γύρω στο 1,5 κιλό, κομμένο σε 4 μερίδες (2 μπούτια, 2 στήθη), κρατάμε τις καρκάσες για ζωμό
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 200γρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο ολόκληρο
  • 800γρ. ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
  • 1 φύλλο δάφνης φρέσκο
  • 400ml ζωμό κοτόπουλου
  • 100γρ. μυζήθρα τριμμένη
  • 200γρ. χυλοπίτες
  • ¼ ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 50ml ελαιόλαδο για το τέλος
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Αλατίζετε τον κόκορα και σε μια κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά τον σοτάρετε καλά και από τις δύο μεριές. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά επιπλέον. Προσθέτετε την ντομάτα και τη δάφνη, σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε.

Στα 30 λεπτά αφαιρείτε το στήθος και συνεχίζετε με τα μπούτια για 45 λεπτά περίπου (αν ο κόκορας είναι αλανιάρης, υπολογίστε τουλάχιστον 30-40 λεπτά περισσότερο χρόνο για το βράσιμο).

Στα 10 λεπτά πριν ψηθεί το κοτόπουλο προσθέτετε το ζωμό και στη συνέχεια τις χυλοπίτες.

Δυναμώνετε την ένταση της φωτιάς για το βράσιμο των ζυμαρικών. Προσθέτετε τα στήθη ξανά στην κατσαρόλα, την τραβάτε από τη φωτιά και προσθέτετε το δυόσμο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε ανάλογα. Αφήνετε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε (αν είναι πολύ στεγνό, προσθέτετε λίγο ζωμό ακόμα). Σερβίρετε σε πιάτα και πασπαλίζετε από πάνω με μυζήθρα.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr