Διαδικασία
Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτετε μία κουταλιά σούπας ζάχαρη. Την αφήνετε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει και να δημιουργηθούν φουσκάλες.
Κρατάτε δύο φλιτζάνια αλεύρι στην άκρη και βάζετε το υπόλοιπο σε μεγάλο μπολ ή μπολ του μίξερ αν χρησιμοποιείτε ειδικό μηχάνημα για ψωμί. Κάνετε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτετε τη διαλυμένη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το λάδι, τα αβγά, την κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Δουλεύετε το μίγμα στο μίξερ ή με τα χέρια και ζυμώνετε καλά προσθέτοντας όσο χρειάζεται από το υπόλοιπο αλεύρι, για να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη.
Σκεπάζετε το ζυμάρι με μεμβράνη και μετά με χοντρές πετσέτες. Το αφήνετε σε ζεστό μέρος μακριά από ρεύματα για 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Χωρίζετε το ζυμάρι σε 2 κομμάτια (αν φτιάξετε 2 κουλούρες). Ξεχωρίζετε και αρκετό από το ζυμάρι για να φτιάξετε τα σχέδια. Πλάθετε σε κουλούρες ή σε όποιο άλλο σχήμα θέλετε.
Αρχίζετε το στόλισμα. Πιέζετε 4 βαμμένα αβγά σταυρωτά στις άκρες. Πλάθετε κορδόνια με το ζυμάρι που φυλάξατε, τα τυλίγετε γύρω από τα αβγά και πιέζετε τις άκρες μέσα στο ζυμάρι. Μπορείτε, επίσης, να φτιάξετε μικρά πουλάκια και να τα τοποθετήσετε πάνω από τα αβγά βάζοντας και γαρίφαλα για ματάκια. Συνεχίζετε το στόλισμα με το υπόλοιπο ζυμάρι.
Τοποθετείτε τις λαμπροκουλούρες σε ταψιά, τις σκεπάζετε και τις αφήνετε πάλι να φουσκώσουν σε ζεστό μέρος για να διπλασιαστούν σε όγκο.
Αλείφετε την επιφάνεια με τον κρόκο του αβγού και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά και μετά στους 160°C για άλλα 20-25 λεπτά, προσέχοντας να μη μαυρίσουν πολύ. Αν χρειαστεί, καλύψτε τες με αλουμινόχαρτο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey
Tips
Για να μη “σκάνε” τα τσόφλια όταν ψήνονται, μπορείτε να λαδώνετε τα βαμμένα αβγά πριν τα πιέσετε μέσα στο ζυμάρι.