OliveMagazine

Πασχαλινές λαμπρόπιτες από την Κω

Πασχαλινές λαμπρόπιτες από την Κω

Μερίδες:για 12 μικρές πίτες
Χρόνος προετοιμασίας:60'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:1:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 12 μικρές φόρμες διαμέτρου 8εκ.
  • Για τη ζύμη

  • 500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)
  • 1⅓ φλιτζανιού γιαούρτι
  • ⅔ φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο
  • 1 αβγό μεγάλο, χτυπημένο
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 250γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 500γρ. φέτα ή ανθότυρο (ή ανακατεμένα)
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι
  • Για το άλειμμα

  • 1 κρόκο αβγού χτυπημένο με 2 κουτ. γλυκού γάλα
  • λίγο μοσχοκάρυδο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Κρατάτε μισό φλιτζάνι αλεύρι στην άκρη και ανακατεύετε σε μπολ το υπόλοιπο μαζί με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.

Σ ε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο και το αβγό με σύρμα μέχρι να γίνουν σαν πηχτή κρέμα. Προσθέτετε τμηματικά το μίγμα του αλευριού ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτετε και όσο αλεύρι έχετε κρατήσει στην άκρη για να γίνει μια μαλακή ζύμη.

Χωρίζετε τη ζύμη σε δώδεκα κομμάτια και κάνετε μπαλάκια. Ανοίγετε το κάθε μπαλάκι σε διάμετρο 12εκ. περίπου και σε πάχος 1εκ.

Αλείφετε τις φόρμες με λίγο λάδι και στρώνετε μέσα τη ζύμη και την πιέζετε έτσι ώστε να καλυφθούν και τα πλαϊνά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Aνακατεύετε σε μπολ τα τυριά και τα λιώνετε με πιρούνι. Προσθέτετε τα αβγά, την κανέλα και το πιπέρι και ανακατεύετε μέχρι να γίνει μια παχύρευστη κρέμα.

Γεμίζετε τις φόρμες με το μίγμα και αλείφετε την επιφάνεια με το αβγό και το γάλα. Πασπαλίζετε με λίγο μοσχοκάρυδο και ψήνετε τις πίτες στο φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης, Food styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr