OliveMagazine

Λαμπρόψωμα

Λαμπρόψωμα

Μερίδες:για 1 μεγάλο ψωμί ή 2 μέτρια
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:20'
Χρόνος αναμονής:2 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί
  • 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι γάλα χλιαρό
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη
  • 2-4 βαμμένα κόκκινα αβγά
  • 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 1 κουτ. σούπας νερό
  • λίγα γαρίφαλα για το στόλισμα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Διαλύετε τη μαγιά σε μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό και προσθέτετε μία κουταλιά της σούπας από τη ζάχαρη. Αφήνετε το μίγμα στην άκρη για να φουσκώσει.

Ανακατεύετε σε μεγάλο μπολ το μισό αλεύρι με το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαστίχα. Κάνετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε τη μαγιά, το γάλα και το βούτυρο. Ανακατεύετε τα υγρά στη λακκούβα και, παίρνοντας αλεύρι από τις άκρες, το ενσωματώνετε στο κέντρο με το υγρό.

Προσθέτετε λίγο λίγο όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει μια μαλακιά ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Ζυμώνετε για αρκετή ώρα μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο ζυμάρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μίξερ για το ζύμωμα αλλά στο τέλος θέλει ζυμωθεί και λίγο στο χέρι.

Ξεχωρίζετε ενάμισι φλιτζάνι περίπου από το ζυμάρι και το βάζετε στην άκρη για να φτιάξετε τα στολίδια. Χωρίζετε τη ζύμη στα δύο αν θέλετε να φτιάξετε δύο ψωμιά. Πλάθετε το ζυμάρι σε όποιο σχήμα θέλετε και το τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Σκεπάζετε το ζυμάρι και το αφήνετε στην άκρη. Φτιάχνετε διάφορα στολίδια με το ζυμάρι που κρατήσατε, όπως πουλάκια, λουλουδάκια, φύλλα, κορδόνια, κ.λπ.

Αλείφετε την επιφάνεια του ψωμιού με λίγο νερό για να μπορούν να κολλήσουν τα στολίδια. Πρώτα πιέζετε μέσα στη ζύμη τα κόκκινα αβγά στα σημεία που θέλετε και μετά βάζετε τα στολίδια. Μπορείτε να στερεώσετε και κάποια στολίδια με γαρίφαλα. Επίσης, μπορείτε να κεντήσετε το ζυμάρι με ψαλίδι ή πιρούνι.

Σκεπάζετε το ψωμί με πετσέτα και το βάζετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο για 1-1,5 ώρα περίπου. Μπορείτε να προθερμάνετε το φούρνο στους 50οC, να τον σβήσετε και να βάλετε εκεί το ψωμί να φουσκώσει. Βασικό είναι όμως να το βγάλετε πριν ανάψετε πάλι το φούρνο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Ξεσκεπάζετε το ψωμί και αλείφετε την επιφάνεια με τον κρόκο αβγού. Ψήνετε στο φούρνογια 10 λεπτά και μετά κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 175οC για 35-40 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα. Αν πάρει πολύ χρώμα από την αρχή, το σκεπάζετε το με αλουμινόχαρτο.

Φωτογραφία: Βάλια Σχίζα - Studio Athimaritis

Tips

Σε αυτή τη συνταγή «πάντρεψα» τα γιορταστικά ψωμιά της Κρήτης και άλλων νησιών με τα παραδοσιακά ψωμιά της Ρούμελης και το αποτέλεσμα είναι ένα λαμπρόψωμο πλούσιο σε γεύση, όχι όμως πολύ γλυκό.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr