Διαδικασία
Σε ένα μπολ ρίχνετε όλα τα υλικά για τα ντολμαδάκια, αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε καλά με τα χέρια. Στη συνέχεια πλάθετε το μίγμα σε μπάλες ίδιου μεγέθους.
Για τη γαρνιτούρα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρετε όλα τα λαχανικά μαζί με το ρύζι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα για 3 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνετε μέσα τις μπάλες του κιμά.
Προσθέτετε νερό μέχρι να καλυφθούν τα υλικά και μαγειρεύετε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε να πέσει ελάχιστα η θερμοκρασία του.
Σε ένα μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε αφράτη μαρέγκα με μίξερ χειρός. Έπειτα ενσωματώνετε τους κρόκους και τον χυμό λεμονιού. Προσθέτετε μία κουτάλα ζουμί από την κατσαρόλα κάθε φορά, χτυπώντας συνεχώς, έτσι ώστε να παστεριωθούν τα αβγά. Επαναλαμβάνετε μία-δύο φορές επιπλέον, ανάλογα την ποσότητα του ζωμού. Προσέχετε το ζουμί να μην είναι καυτό γιατί θα κόψει το αβγολέμονο. Αν χρησιμοποιείτε
θερμόμετρο κουζίνας, η ιδανική θερμοκρασία είναι κάτω από 50οC.
Περιχύνετε τα ντολμαδάκια με το αβγολέμονο και σερβίρετε σε πιάτα.
Φωτογραφία: Studiom.com - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση