OliveMagazine

Λεπτός μουσακάς βουτύρου

Λεπτός μουσακάς βουτύρου

Μερίδες:5-6
Χρόνος προετοιμασίας:40'
Χρόνος μαγειρέματος:1:20'
Έτοιμο σε:2:0'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες σε φέτες ξεπικρισμένες
  • 250γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 600γρ. κιμά μοσχαρίσιο διπλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
  • 300γρ. ντομάτα φρέσκια τριμμένη στον τρίφτη
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό κανέλα τριμμένη
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • 4-5 γαρίφαλα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την μπεσαμέλ

  • 50γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 νεροπότηρο γάλα φρέσκο πλήρες
  • 1 φλιτζάνι κασέρι ψιλοτριμμένο
  • 1 αβγό
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • λίγο λευκό πιπέρι τριμμένο
  • λίγο αλάτι αν χρειάζεται
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Κρατάτε λίγο βούτυρο για τον κιμά και αφήνετε το υπόλοιπο να μισολιώσει. Αλείφετε τον πάτο ενός μεγάλου ταψιού με λίγο βούτυρο, ακουμπάτε επάνω τις φέτες μελιτζάνας, τις αλείφετε με άφθονο βούτυρο και τις ψήνετε στο φούρνο στους 200οC για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνετε να κρυώσουν.

Ετοιμάζετε τον κιμά: λιώνετε λίγο από το βούτυρο που κρατήσατε και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι να μοσχομυρίσει. Όταν στεγνώσει, προσθέτετε τον κιμά και τον ροδίζετε για 10 λεπτά περίπου ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα.

Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε όλα τα μπαχαρικά και τη δάφνη. Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για ακόμη 10-15 λεπτά. Μόλις εξατμιστεί το κρασί, ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα κρασοπότηρο νερό. Αλατίζετε και μαγειρεύετε σε ήπια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να πήξει ο κιμάς. Τον αφήνετε να κρυώσει.

Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε το βούτυρο και ρίχνετε το αλεύρι. Σοτάρετε επίμονα ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι το αλεύρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα. Αδειάζετε μέσα το φρέσκο γάλα ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτούτσικη κρέμα.

Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αρωματίζετε με το μοσχοκάρυδο και το λευκό πιπέρι. Ρίχνετε μέσα το τριμμένο κασέρι και ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε και το αβγό ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να απορροφηθεί. Δοκιμάζετε και, αν χρειάζεται, αλατίζετε.

Σ’ ένα μέτριο ταψί βάζετε πυκνά μια στρώση μελιτζάνας, αδειάζετε από πάνω τον αρωματικό κιμά και βάζετε ακόμα μια στρώση μελιτζάνας. Περιχύνετε με την μπεσαμέλ, την ισιώνετε μ’ ένα μαχαιράκι και την ψήνετε στο φούρνο στους 180οC για 30-40 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει ένα ρόδινο χρώμα.

Βγάζετε το μουσακά από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει, τον κόβετε σε κομμάτια και τον σερβίρετε σε πιατέλα.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr