Διαδικασία
Για το λικέρ με βότκα: Αλέθετε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ.
Πλένετε τα δαμάσκηνα, τα σκουπίζετε και τα τρυπάτε σε πολλά σημεία με μια βελόνα. Αν θέλετε, μπορείτε να αφαιρέσετε και τα κουκούτσια τους. Βάζετε τα δαμάσκηνα σε μεγάλο γυάλινο βάζο και προσθέτετε τα τριμμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τη βότκα. Κλείνετε το βάζο ερμητικά και το ανακινείτε δυνατά.
Το αφήνετε στον ήλιο για 1-1½ μήνα, ανακινώντας το βάζο κάθε μέρα μια δυο φορές. Κατόπιν το σουρώνετε και μεταφέρετε το λικέρ σε αποστειρωμένα μπουκάλια.
Για το λικέρ με ρούμι: Πλένετε τα δαμάσκηνα. Βγάζετε τα κουκούτσια τους, τα ρίχνετε σε βάζο χωρίς να τα ξεπλύνετε και τα πασπαλίζετε με τη μισή ζάχαρη και το μισό ρούμι. Βάζετε τα καθαρισμένα φρούτα σε βάζο με την υπόλοιπη ζάχαρη και το υπόλοιπο ρούμι.
Αφήνετε και τα δύο βάζα ερμητικά κλεισμένα στον ήλιο για 1½ μήνα τουλάχιστον ανακινώντας τα κάθε μέρα ή τα αφήνετε σε σκοτεινό μέρος για 3-4 μήνες.
Με ένα λεπτό σουρωτήρι σουρώνετε τα κουκούτσια και κρατάτε το ζουμί. Σε ένα τουλπάνι σουρώνετε και τα δαμάσκηνα πιέζοντάς τα για να βγει η σάρκα τους πολτοποιημένη. Ανακατεύετε τα δύο ζουμιά και τα μοιράζετε σε μπουκάλια. Τα αφήνετε για 2 εβδομάδες περίπου πριν τα σερβίρετε.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή