LIKER-DAMASKHNO
clock icon
20'

Λικέρ δαμάσκηνο σε δύο εκδοχές

Υλικά

    Για το λικέρ δαμάσκηνο με βότκα και μπαχαρικά

  • 1 κιλό δαμάσκηνα με το κουκούτσι τους
  • 1 λίτρο βότκα ή λευκό οινόπνευμα ποτοποιίας
  • 4 κουτ. σούπας αμύγδαλα με το φλούδι τους (προαιρετικά)
  • 200γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή
  • 6-8 καρφάκια γαρίφαλο
  • 5-6 σπόρους κόλιανδρο
  • Για το λικέρ δαμάσκηνο με ρούμι

  • 1 κιλό δαμάσκηνα ολόκληρα
  • 2 λίτρα ρούμι λευκό
  • 800γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Ένα χωνευτικό λικέρ σε δύο εκδοχές, για να το σερβίρετε ύστερα από ένα απολαυστικό δείπνο και να νιώσετε τη γεύση και το άρωμα του φθινοπωρινού φρούτου. Μέχρι να το απολαύσετε, βέβαια, οπλιστείτε με υπομονή αφού θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες αναμονής για να ωριμάσει μέσα στο βάζο του…

Για το λικέρ με βότκα: Αλέθετε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ.
Πλένετε τα δαμάσκηνα, τα σκουπίζετε και τα τρυπάτε σε πολλά σημεία με μια βελόνα. Αν θέλετε, μπορείτε να αφαιρέσετε και τα κουκούτσια τους. Βάζετε τα δαμάσκηνα σε μεγάλο γυάλινο βάζο και προσθέτετε τα τριμμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τη βότκα. Κλείνετε το βάζο ερμητικά και το ανακινείτε δυνατά.
Το αφήνετε στον ήλιο για 1-1½ μήνα, ανακινώντας το βάζο κάθε μέρα μια δυο φορές. Κατόπιν το σουρώνετε και μεταφέρετε το λικέρ σε αποστειρωμένα μπουκάλια.
Για το λικέρ με ρούμι: Πλένετε τα δαμάσκηνα. Βγάζετε τα κουκούτσια τους, τα ρίχνετε σε βάζο χωρίς να τα ξεπλύνετε και τα πασπαλίζετε με τη μισή ζάχαρη και το μισό ρούμι. Βάζετε τα καθαρισμένα φρούτα σε βάζο με την υπόλοιπη ζάχαρη και το υπόλοιπο ρούμι.
Αφήνετε και τα δύο βάζα ερμητικά κλεισμένα στον ήλιο για 1½ μήνα τουλάχιστον ανακινώντας τα κάθε μέρα ή τα αφήνετε σε σκοτεινό μέρος για 3-4 μήνες.
Με ένα λεπτό σουρωτήρι σουρώνετε τα κουκούτσια και κρατάτε το ζουμί. Σε ένα τουλπάνι σουρώνετε και τα δαμάσκηνα πιέζοντάς τα για να βγει η σάρκα τους πολτοποιημένη. Ανακατεύετε τα δύο ζουμιά και τα μοιράζετε σε μπουκάλια. Τα αφήνετε για 2 εβδομάδες περίπου πριν τα σερβίρετε.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το λικέρ με βότκα: Αλέθετε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ.

Βήμα 2

Πλένετε τα δαμάσκηνα, τα σκουπίζετε και τα τρυπάτε σε πολλά σημεία με μια βελόνα. Αν θέλετε, μπορείτε να αφαιρέσετε και τα κουκούτσια τους. Βάζετε τα δαμάσκηνα σε μεγάλο γυάλινο βάζο και προσθέτετε τα τριμμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά και τη βότκα. Κλείνετε το βάζο ερμητικά και το ανακινείτε δυνατά.

Βήμα 3

Το αφήνετε στον ήλιο για 1-1½ μήνα, ανακινώντας το βάζο κάθε μέρα μια δυο φορές. Κατόπιν το σουρώνετε και μεταφέρετε το λικέρ σε αποστειρωμένα μπουκάλια.

Βήμα 4

Για το λικέρ με ρούμι: Πλένετε τα δαμάσκηνα. Βγάζετε τα κουκούτσια τους, τα ρίχνετε σε βάζο χωρίς να τα ξεπλύνετε και τα πασπαλίζετε με τη μισή ζάχαρη και το μισό ρούμι. Βάζετε τα καθαρισμένα φρούτα σε βάζο με την υπόλοιπη ζάχαρη και το υπόλοιπο ρούμι.

Βήμα 5

Αφήνετε και τα δύο βάζα ερμητικά κλεισμένα στον ήλιο για 1½ μήνα τουλάχιστον ανακινώντας τα κάθε μέρα ή τα αφήνετε σε σκοτεινό μέρος για 3-4 μήνες.

Βήμα 6

Με ένα λεπτό σουρωτήρι σουρώνετε τα κουκούτσια και κρατάτε το ζουμί. Σε ένα τουλπάνι σουρώνετε και τα δαμάσκηνα πιέζοντάς τα για να βγει η σάρκα τους πολτοποιημένη. Ανακατεύετε τα δύο ζουμιά και τα μοιράζετε σε μπουκάλια. Τα αφήνετε για 2 εβδομάδες περίπου πριν τα σερβίρετε.

Βήμα 7

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή