OliveMagazine

Λουκούμια από την Κύπρο

Λουκούμια από την Κύπρο

Μερίδες:για 45-48 λουκούμια
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:60'
Χρόνος αναμονής:7 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 1 κιλό σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 φλιτζάνια βούτυρο γάλακτος
  • 1½ φλιτζάνι νερό ή χλιαρό γάλα
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό αλάτι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Για τη γέμιση

  • 1½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • Για την επικάλυψη

  • ροδόνερο ή ανθόνερο
  • άχνη ζάχαρη
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 100 βαθμούς. Απλώνετε τα αμύγδαλα σε ταψί και τα στεγνώνετε σε στον φούρνο για 10 λεπτά. Όταν κρυώσουν, τα αλέθετε στο μπλέντερ, τόσο όσο να μοιάζουν με σπασμένο ρύζι.

Ετοιμάζετε τη ζύμη. Λιώνετε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Όσο είναι χλιαρό, το ανακατεύετε με το σιμιγδάλι και το τρίβετε με τα δάχτυλα -το «ρυζιάζετε», όπως λένε στην Κύπρο. Το σκεπάζετε και το αφήνετε να μείνει 7 ώρες.

Βράζετε το νερό ή το γάλα μαζί με το ξύλο κανέλας για να αρωματιστεί. Το αφήνετε να γίνει χλιαρό και το ρίχνετε στο μίγμα του σιμιγδαλιού. Προσθέτετε το αλάτι και το ζυμώνετε με τα χέρια ή στο μίξερ με τον γάντζο ζυμώματος.

Ετοιμάζετε τη γέμιση. Ανακατεύετε τα αλεσμένα αμύγδαλα με τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Παίρνετε κομματάκια ζύμης στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού και τα ζυμώνετε λίγο με τα χέρια. Πλάθετε πιτούλες πάχους 1 εκ. και σχηματίζετε με το δάχτυλο μια λακκουβίτσα στο κέντρο κάθε πιτούλας και βάζετε λίγη γέμιση. Μαζεύετε προς τα πάνω τις άκρες της ζύμης και κλείνετε μέσα τη γέμιση. Έτσι σχηματίζονται μπαλάκια.

Βουτυρώνετε ένα ταψί και αραδιάζετε μέσα τα λουκούμια. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Πριν κρυώσουν εντελώς, τα βουτάτε σε ροδόνερο και πασπαλίζετε από πάνω μπόλικη άχνη ζάχαρη, πιέζοντάς την να κολλήσει παντού ομοιόμορφα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Tips

Όταν πλάθετε τη ζύμη με τα χέρια καλό είναι να τα βρέχετε κάθε τόσο με νερό ώστε να δουλεύεται καλύτερα η ζύμη.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο