OliveMagazine

Μακαρόνια σκιουφιχτά από την Κρήτη

Μακαρόνια σκιουφιχτά από την Κρήτη

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:40'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:40'
Χρόνος αναμονής:2 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • ½ κιλό αλεύρι σταρένιο
  • 2 φλιτζάνια νερό περίπου
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος ή στακοβούτυρο*
  • μυζήθρα ή ξερό κρητικό ανθότυρο τριμμένο
  • αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ζυμώνετε το αλεύρι με το νερό, το αλατάκι και το λεμόνι. Πλάθετε τη ζύμη σε μπάλα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 1-2 ώρες.

Πλάθετε κορδόνια σε πάχος λεπτού δαχτύλου και κόβετε κομμάτια ζύμης μήκους 3εκ. περίπου. Στην Κρήτη με επιδέξιες κινήσεις φτιάχνουν τα κοντόχοντρα μακαρόνια λεπτότερα, σχεδόν αδειανά (κουφωτά) στη μέση. Τα αφήνετε να στεγνώσουν απλωμένα σε αλεύρι για 1 ώρα.

Τα κοσκινίζετε για να φύγει το περίσσιο αλεύρι και τα βράζετε σε αλατισμένο νερό για μισή ώρα περίπου.

Τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, τα πασπαλίζετε με τον τριμμένο ανθότυρο και τα περιχύνετε με καυτό στακοβούτυρο. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Τina Webb

Tips

Στακοβούτυρο θα βρείτε στα καταστήματα με κρητικά προϊόντα.


Με ιδιαίτερες επιδόσεις στην παρασκευή πολύ νόστιμων χειροποίητων ζυμαρικών οι οικοδέσποινες της Κρήτης! Τα σκιουφιχτά είναι από τα πιο γνωστά και τα ετοίμαζαν ειδικά για τις Απόκριες, συνήθως λίγο πριν τα μαγειρέψουν. Και, αν τα έφτιαχναν νωρίτερα, φρόντιζαν να τα ξεράνουν στον αέρα, πάντα σε σκιά, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν μόλις τα χρειαστούν.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr