makedonitiki pikantiki tigania
clock icon
1:15'

Μακεδονίτικη πικάντικη τηγανιά με μπάτζο

Υλικά

  • 1½ κιλό κρέας χοιρινό χωρίς κόκαλο (από λαιμό, για να μην είναι στεγνό), κομμένο σε μεγάλους κύβους
  • ½ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1½ κουτ. γλυκού μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό)
  • 250γρ. τυρί μπάτζο κομμένο σε κύβους
  • αλάτι

Ένας πικάντικος μεζές με τοπικά προϊόντα. O μπάτζος είναι σκληρό πικάντικο τυρί. Όσο για το μπούκοβο είναι σήμα κατατεθέν της βορειοελλαδίτικης κουζίνας.

Πλένετε καλά το κρέας και το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.
Ζεσταίνετε το λάδι σε τηγάνι ή σε ρηχό και πλατύ σκεύος. Σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.
Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται ώστε να βράσει το κρέας. Προσθέτετε αλάτι και μπούκοβο και σιγοβράζετε για 35-45 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με το λάδι του.
Σκορπάτε πάνω από το ζεστό κρέας το τυρί μπάτζο και σερβίρετε αμέσως το φαγητό με τηγανητές πατάτες.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε καλά το κρέας και το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε το λάδι σε τηγάνι ή σε ρηχό και πλατύ σκεύος. Σοτάρετε το κρέας μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.

Βήμα 3

Σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται ώστε να βράσει το κρέας. Προσθέτετε αλάτι και μπούκοβο και σιγοβράζετε για 35-45 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να μείνει με το λάδι του.

Βήμα 4

Σκορπάτε πάνω από το ζεστό κρέας το τυρί μπάτζο και σερβίρετε αμέσως το φαγητό με τηγανητές πατάτες.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey