OliveMagazine

Μανιταρόπιτα ρολό

Μανιταρόπιτα ρολό

Μερίδες:8
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:5'
Έτοιμο σε:1:25'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό φύλλο κρούστας (24 φύλλα)
  • 1 κιλό μανιτάρια διάφορα (π.χ. shiitake, portobello, λευκά), σε φέτες
  • ½ φλιτζάνι πεκορίνο ή άλλο πικάντικο τυρί τριμμένο
  • ¾ φλιτζανιού γραβιέρα τριμμένη
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ή ½ κουτ. γλυκού ξερό
  • ¾ φλιτζανιού καρύδια κοπανισμένα
  • 3 αβγά
  • ½ φλιτζάνι κατίκι Δομοκού
  • ¼ φλιτζανιού κρασί κόκκινο
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
  • ¾ φλιτζανιού φρυγανιά τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο για το πασπάλισμα
  • 1 κρόκο αβγού ανακατεμένο με 1 κουτ. γλυκού νερό
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους. Τα σβήνετε με το κρασί και τα μαγειρεύετε για 2 λεπτά ακόμη πριν τα τραβήξετε από τη φωτιά. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα βάζετε σε μεγάλο μπολ.

Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο τηγάνι και σοτάρετε τα καρύδια για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αφήνετε να κρυώσουν και τα προσθέτετε στα μανιτάρια.

Χτυπάτε τα αβγά με το κατίκι και προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και το μαϊντανό. Προσθέτετε το μίγμα στο μπολ με τα μανιτάρια. Προσθέτετε στα μανιτάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το μοσχοκάρυδο, τη φρυγανιά και τον κρόκο αβγού και ανακατεύετε καλά. Χωρίζετε το μίγμα στα τρία.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Παίρνετε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από τα φύλλα κρούστας και το απλώνετε στον πάγκο σας. Χωρίζετε τα φύλλα ανά οκτώ, ώστε να φτιάξετε τρία ρολά. Ετοιμάζετε το πρώτο ρολό στρώνοντας πάνω στο χαρτί ψησίματος ένα φύλλο, το αλείφετε με λάδι μέχρι τις άκρες και το πασπαλίζετε με λίγη φρυγανιά. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα επτά φύλλα. Απλώνετε το ένα τρίτο της γέμισης κατά μήκος των φύλλων σε σχήμα κορμού, αφήνοντας 4εκ. περίπου από τις άκρες. Με τη βοήθεια του χαρτιού σηκώνετε την άκρη του ρολού, το τυλίγετε δύο τρεις γύρους και διπλώνετε μέσα τις άκρες. Συνεχίζετε το τύλιγμα τελειώνοντας με την ένωση προς τα κάτω.

Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά για να φτιάξετε άλλα δύο ρολά. Τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί και τα αλείφετε με τον κρόκο αβγού. Τα πασπαλίζετε με μοσχοκάρυδο και τα ψήνετε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα από πάνω.

Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr