20190213200229_mikri-manitarosoupa-me-tsips-patzariou
clock icon
1:20'

Μανιταρόσουπα με τσιπς παντζαριού

Υλικά

  • 250γρ. μανιτάρια καμπανούλες
  • 250γρ. μανιτάρια πλευρώτους
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ παρμεζάνα λεπτοτριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τα τσιπς

  • 4 παντζάρια μεγάλα
  • λάδι για το τηγάνισμα
  • αλάτι

Απολαυστική χειμωνιάτικη σούπα με απόλυτα γήινο χαρακτήρα.

Με μια βρεγμένη πετσέτα σκουπίζετε καλά τα μανιτάρια και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι. Προσθέτετε τα κομμένα μανιτάρια, ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε να κατεβάσουν τα υγρά τους και να πάρουν βράση. Προσθέτετε το ζωμό λαχανικών και βράζετε για περίπου 30 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε.
Αφήνετε τη σούπα να κρυώσει λίγο. Έπειτα τη ρίχνετε στο μπλέντερ να πολτοποιηθούν τα μανιτάρια. Γυρίζετε ξανά το μίγμα στην κατσαρόλα και αφήνετε να πάρει βράση. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, την παρμεζάνα και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένας βελούδινος ζωμός. Τον διατηρείτε ζεστό.
Για τα τσιπς παντζαριού: φοράτε ένα ζευγάρι γάντια για να μη βάψουν τα χέρια σας. Αφαιρείτε τα τρυφερά φύλλα των παντζαριών, τα ξεφλουδίζετε προσεκτικά με ένα μαχαιράκι και τα κόβετε με το ειδικό μηχάνημα (μαντολίνο) ή ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φετούλες τσιπς.
Ξεπλένετε καλά τα τσιπς με άφθονο νερό, τα στεγνώνετε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αλατίζετε καλά. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε άφθονο λάδι και τηγανίζετε τις φετούλες του παντζαριού για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις απλώνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια.
Σερβίρετε τη μανιταρόσουπα σε βαθιά πιάτα, γαρνίροντας από πάνω με πέντε έξι τσιπς παντζαριού.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Με μια βρεγμένη πετσέτα σκουπίζετε καλά τα μανιτάρια και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.

Βήμα 2

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι. Προσθέτετε τα κομμένα μανιτάρια, ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε να κατεβάσουν τα υγρά τους και να πάρουν βράση. Προσθέτετε το ζωμό λαχανικών και βράζετε για περίπου 30 λεπτά. Αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 3

Αφήνετε τη σούπα να κρυώσει λίγο. Έπειτα τη ρίχνετε στο μπλέντερ να πολτοποιηθούν τα μανιτάρια. Γυρίζετε ξανά το μίγμα στην κατσαρόλα και αφήνετε να πάρει βράση. Προσθέτετε το μοσχοκάρυδο, την παρμεζάνα και την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένας βελούδινος ζωμός. Τον διατηρείτε ζεστό.

Βήμα 4

Για τα τσιπς παντζαριού: φοράτε ένα ζευγάρι γάντια για να μη βάψουν τα χέρια σας. Αφαιρείτε τα τρυφερά φύλλα των παντζαριών, τα ξεφλουδίζετε προσεκτικά με ένα μαχαιράκι και τα κόβετε με το ειδικό μηχάνημα (μαντολίνο) ή ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι σε λεπτές φετούλες τσιπς.

Βήμα 5

Ξεπλένετε καλά τα τσιπς με άφθονο νερό, τα στεγνώνετε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα αλατίζετε καλά. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε άφθονο λάδι και τηγανίζετε τις φετούλες του παντζαριού για 4-5 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις απλώνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια.

Βήμα 6

Σερβίρετε τη μανιταρόσουπα σε βαθιά πιάτα, γαρνίροντας από πάνω με πέντε έξι τσιπς παντζαριού.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb