OliveMagazine

Μαρμελάδα βερίκοκο

Μαρμελάδα βερίκοκο

Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:15'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 2 κιλά βερίκοκα
  • 1½ κιλό ζάχαρη
  • 1 λεμόνι
  • 1 ποτήρι νερό
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πλένετε τα βερίκοκα, τα κόβετε στη μέση και βγάζετε τα κουκούτσια τους. Τα κόβετε στα τέσσερα και τα αδειάζετε εναλλάξ με τη ζάχαρη σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Τα αφήνετε σκεπασμένα για 4-5 ώρες.

Προσθέτετε το νερό και βράζετε τα φρούτα σε μέτρια φωτιά, αφαιρώντας τον αφρό με τρυπητή κουτάλα όταν είναι απαραίτητο. Σπάζετε τα κουκούτσια από 10 βερίκοκα, αλέθετε την ψίχα τους και τη βάζετε σε ένα κομμάτι τουλπάνι το οποίο δένετε σε πουγκάκι. Το ρίχνετε στην κατσαρόλα, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και συνεχίζετε το βράσιμο ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη κουτάλα (καινούρια αν είναι δυνατόν, για να μην αλλοιωθεί η γεύση της μαρμελάδας με ξένες οσμές) μέχρι η μαρμελάδα να δέσει και να γίνει διαφανής και γυαλιστερή. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν ρίξετε μερικές σταγόνες από το χυμό της σε παγωμένο πιατάκι και δεν απλώσουν.

Αφαιρείτε το τουλπάνι και αδειάζετε αμέσως τη μαρμελάδα (καυτή όπως είναι) σε αποστειρωμένα βάζα. Τα κλείνετε με το καπάκι τους, τα αναποδογυρίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν αναποδογυρισμένα. Μόνο όταν κρυώσουν γυρνάτε τα βάζα από την καλή και τα διατηρείτε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος. Μετά το άνοιγμα του βάζου, βάζετε τη μαρμελάδα στο ψυγείο.

Φωτογραφία: Σωτήρης Παπανικολάου - Food Styling: Ιωάννα Σταμούλου

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr