marmelada-kastano_SLIDER
clock icon
2:0'

Μαρμελάδα κάστανο

Υλικά

  • 1.500γρ. κάστανα (με το καθάρισμα θα μείνουν περίπου 1.200γρ.)
  • 800γρ. ζάχαρη
  • 1 λοβό βανίλιας ή 2 καψουλάκια βανιλίνης
  • 300ml νερό
  • 200ml ρούμι ή κονιάκ

Μια υπέροχη μαρμελάδα που μπορείτε να απολαύσετε είτε αλειμμένη στο ψωμί σας ή να την προσθέσετε σε γλυκά, δίνοντας τους την ξεχωριστή γεύση αυτού του χειμωνιάτικου καρπού.

Χαράζετε τα κάστανα σταυρωτά και τα ρίχνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Γεμίζετε την κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βάζετε να βράσουν για 1 ώρα. Αφαιρείτε τα κάστανα με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να κρυώσουν λιγάκι, τόσο ώστε να μπορείτε να τα πιάσετε. Προσοχή όμως μην κρυώσουν εντελώς, γιατί δεν θα μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε.
Ξεφλουδίζετε τα κάστανα αφαιρώντας και την εξωτερική φλούδα αλλά και το εσωτερικό χνούδι τους. Τα πολτοποιείτε λίγα λίγα σε πρες πουρέ ή με το ραβδομπλέντερ.
Χαράζετε τον λοβό της βανίλιας και με ένα μαχαιράκι αφαιρείτε τα σποράκια.
Σε μια μεγάλη καθαρή κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη με το μετρημένο νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τον πουρέ κάστανου, τα σποράκια βανίλιας και τον ανοιγμένο λοβό και σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά για να μη σας κολλήσει.
Μετά τα 20 λεπτά βρασμού προσθέτετε το ρούμι ή το κονιάκ και αφήνετε να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.
Αφαιρείτε τον λοβό της βανίλιας και γεμίζετε γυάλινα βάζα που έχετε πρώτα αποστειρώσει.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Χαράζετε τα κάστανα σταυρωτά και τα ρίχνετε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Γεμίζετε την κατσαρόλα με κρύο νερό και τα βάζετε να βράσουν για 1 ώρα. Αφαιρείτε τα κάστανα με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να κρυώσουν λιγάκι, τόσο ώστε να μπορείτε να τα πιάσετε. Προσοχή όμως μην κρυώσουν εντελώς, γιατί δεν θα μπορείτε να τα ξεφλουδίσετε.

Βήμα 2

Ξεφλουδίζετε τα κάστανα αφαιρώντας και την εξωτερική φλούδα αλλά και το εσωτερικό χνούδι τους. Τα πολτοποιείτε λίγα λίγα σε πρες πουρέ ή με το ραβδομπλέντερ.

Βήμα 3

Χαράζετε τον λοβό της βανίλιας και με ένα μαχαιράκι αφαιρείτε τα σποράκια.

Βήμα 4

Σε μια μεγάλη καθαρή κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη με το μετρημένο νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτετε τον πουρέ κάστανου, τα σποράκια βανίλιας και τον ανοιγμένο λοβό και σιγοβράζετε για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας τακτικά για να μη σας κολλήσει.

Βήμα 5

Μετά τα 20 λεπτά βρασμού προσθέτετε το ρούμι ή το κονιάκ και αφήνετε να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά ανακατεύοντας συχνά.

Βήμα 6

Αφαιρείτε τον λοβό της βανίλιας και γεμίζετε γυάλινα βάζα που έχετε πρώτα αποστειρώσει.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Aντωνία Κατή