marmelada-fraoula
clock icon
1:20'

Μαρμελάδα φράουλα με τζίντζερ και αρμπαρόριζα

Υλικά

  • 1.600γρ. φράουλες (καθαρό βάρος μετά το καθάρισμα)
  • 4 φύλλα αρμπαρόριζας
  • 2 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξυσμένο
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • χυμό από 1 λεμόνι

Νόστιμη, λαχταριστή και σούπερ αρωματική αυτή η μαρμελάδα είναι ό,τι πρέπει για το πρωινό σας!

Πλένετε καλά τις φράουλες και ύστερα αφαιρείτε τα κοτσανάκια τους και τις κόβετε στη μέση ή σε περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγαλύτερες.
Τις ρίχνετε σε μια κατσαρόλα και τις σκεπάζετε με τη ζάχαρη. Τις αφήνετε να μείνουν για 1 ώρα έτσι και ύστερα τις βάζετε στη φωτιά μαζί με δύο φλιτζανάκια του καφέ νερό. Αφού πάρουν μια δυο καλές βράσεις, τις ανακατεύετε και χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.
Ύστερα από 20 λεπτά προσθέτετε το τζίντζερ και τα φύλλα της αρμπαρόριζας και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, αλλά όχι και να μαυρίσει.
Προσθέτετε τότε το χυμό του λεμονιού και δίνετε μια τελευταία βράση πριν την κατεβάσετε από τη φωτιά.
Μεταφέρετε τη μαρμελάδα όπως είναι καυτή σε καλά πλυμένα και στεγνά βάζα, βιδώνετε τα καπάκια και γυρίζετε τα βάζα ανάποδα. Τα αφήνετε έτσι μέχρι να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε καλά τις φράουλες και ύστερα αφαιρείτε τα κοτσανάκια τους και τις κόβετε στη μέση ή σε περισσότερα κομμάτια αν είναι μεγαλύτερες.

Βήμα 2

Τις ρίχνετε σε μια κατσαρόλα και τις σκεπάζετε με τη ζάχαρη. Τις αφήνετε να μείνουν για 1 ώρα έτσι και ύστερα τις βάζετε στη φωτιά μαζί με δύο φλιτζανάκια του καφέ νερό. Αφού πάρουν μια δυο καλές βράσεις, τις ανακατεύετε και χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Βήμα 3

Ύστερα από 20 λεπτά προσθέτετε το τζίντζερ και τα φύλλα της αρμπαρόριζας και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, αλλά όχι και να μαυρίσει.

Βήμα 4

Προσθέτετε τότε το χυμό του λεμονιού και δίνετε μια τελευταία βράση πριν την κατεβάσετε από τη φωτιά.

Βήμα 5

Μεταφέρετε τη μαρμελάδα όπως είναι καυτή σε καλά πλυμένα και στεγνά βάζα, βιδώνετε τα καπάκια και γυρίζετε τα βάζα ανάποδα. Τα αφήνετε έτσι μέχρι να κρυώσει εντελώς η μαρμελάδα.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κάτη