OliveMagazine

Μαρμελάδα (chutney) ντομάτας με μπαχαρικά

Μαρμελάδα (chutney) ντομάτας με μπαχαρικά

Μερίδες:Για 2,5 κιλά περίπου
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:1:40'
Έτοιμο σε:1:55'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 90γρ. κόκκους μουστάρδας
  • 30γρ. κουρκουμά σε σκόνη
  • 60γρ. κύμινο σε σκόνη
  • 30γρ. κόκκους κόλιανδρο σπασμένους
  • 10γρ. τσίλι σε σκόνη
  • 50γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 150γρ. τζίντζερ τριμμένο
  • 2 πιπεριές πράσινες τσίλι χωρίς σπόρια, ψιλοκομμένες
  • 2500γρ. ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες
  • 500γρ. ξίδι λευκό
  • 300γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, προσθέτετε τους κόκκους μουστάρδας, τον κουρκουμά, το κύμινο, το τσίλι και τα σοτάρετε για 3-4 λεπτά, να βγάλουν τα αρώματά τους αλλά όχι να καούν.

Στη συνέχεια προσθέτετε το σκόρδο, το τζίντζερ, τις πιπεριές και μαγειρεύετε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτετε τις ντομάτες, το ξίδι, τη ζάχαρη, το αλάτι, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η μαρμελάδα και να μείνει το λάδι στην επιφάνεια. Φυλάτε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Σερβίρετε τη μαρμελάδα με ψητή φέτα ή κάποιο άλλο τυρί, με κεφτέδες, κάποιο φιλέτο, φρυγανισμένο ψωμί κ.λπ.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina & Olivia Webb

Tips

Η μαρμελάδα μπορεί να διατηρηθεί για 1 χρόνο, ίσως και παραπάνω, μόλις ανοιχτεί όμως φυλάσσεται στο ψυγείο.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr