maroulontolmades-me-revithia-saganaki
clock icon
2:0'

Μαρουλοντολμάδες με ρεβίθια σαγανάκι

Υλικά

  • 3 μαρούλια μεγάλα
  • 400γρ. ρεβίθια μουλιασμένα
  • 4 κρεμμύδια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 πιπεριές Φλωρίνης ψιλοκομμένες
  • 2 καρότα τριμμένα
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ¼ ματσάκι εστραγκόν φρέσκο, ψιλοκομμένο (αλλιώς 1 κουτ. σούπας)
  • 80γρ. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 100γρ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 100γρ. ούζο
  • 5 ντομάτες φρέσκες, τριμμένες
  • 2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 150γρ. φέτα σε τρίμματα
  • αλάτι, πιπέρι

Εξαιρετικοί μαρουλοντολμάδες σαγανάκι, αρωματισμένοι με ούζο, που μέσα τους κρύβουν μια υπέροχη και απολαυστική ρεβιθοσαλάτα.

Ετοιμάζετε πρώτα τα φύλλα για τους ντολμάδες. Καθαρίζετε τα μαρούλια και κρατάτε τα μεγάλα φύλλα. Ζεματάτε τα φύλλα σε βραστό αλατισμένο νερό για μισό λεπτό και στη συνέχεια τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά σε σουρωτήρι.
Για να ετοιμάσετε τη γέμιση βράζετε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα σουρώνετε και τα κρυώνετε καλά με μπόλικο νερό. Αφήνετε τα ρεβίθια να στραγγίξουν και τα αδειάζετε σε ένα μπολ. Σπάτε τα ρεβίθια σε μικρά κομμάτια (περίπου στο μέγεθος που έχει το πλιγούρι) με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε πολύ καλά και κρατάμε το μίγμα στην άκρη.
Για τη σάλτσα ντομάτας, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι με μεταλλικό χερούλι (ιδανικά) και προσθέτετε το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθεί και σβήνετε με το ούζο. Αφήνετε να εξατμιστεί για 1 λεπτό και προσθέτετε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζετε από τη φωτιά.
Για να ετοιμάσετε τους ντολμάδες, απλώνετε τα φύλλα μαρουλιού πάνω σε μια επιφάνεια και βάζετε στην κάτω άκρη μία δύο κουταλιές από τα ρεβίθια, κλείνετε τις άκρες και τυλίγετε σε ντολμάδες. Τους τοποθετείτε προσεκτικά μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα, τον ένα δίπλα στον άλλον και τους πασπαλίζετε με τη φέτα.
Γκρατινάρετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει η φέτα και να ζεσταθούν καλά οι ντολμάδες. Πασπαλίζετε με μαϊντανό και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε πρώτα τα φύλλα για τους ντολμάδες. Καθαρίζετε τα μαρούλια και κρατάτε τα μεγάλα φύλλα. Ζεματάτε τα φύλλα σε βραστό αλατισμένο νερό για μισό λεπτό και στη συνέχεια τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά σε σουρωτήρι.

Βήμα 2

Για να ετοιμάσετε τη γέμιση βράζετε τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Τα σουρώνετε και τα κρυώνετε καλά με μπόλικο νερό. Αφήνετε τα ρεβίθια να στραγγίξουν και τα αδειάζετε σε ένα μπολ. Σπάτε τα ρεβίθια σε μικρά κομμάτια (περίπου στο μέγεθος που έχει το πλιγούρι) με τη βοήθεια ενός πιρουνιού. Στη συνέχεια προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύετε πολύ καλά και κρατάμε το μίγμα στην άκρη.

Βήμα 3

Για τη σάλτσα ντομάτας, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι με μεταλλικό χερούλι (ιδανικά) και προσθέτετε το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαραθεί και σβήνετε με το ούζο. Αφήνετε να εξατμιστεί για 1 λεπτό και προσθέτετε τις ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, τη ζάχαρη και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 10 λεπτά ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Κατεβάζετε από τη φωτιά.

Βήμα 4

Για να ετοιμάσετε τους ντολμάδες, απλώνετε τα φύλλα μαρουλιού πάνω σε μια επιφάνεια και βάζετε στην κάτω άκρη μία δύο κουταλιές από τα ρεβίθια, κλείνετε τις άκρες και τυλίγετε σε ντολμάδες. Τους τοποθετείτε προσεκτικά μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα, τον ένα δίπλα στον άλλον και τους πασπαλίζετε με τη φέτα.

Βήμα 5

Γκρατινάρετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει η φέτα και να ζεσταθούν καλά οι ντολμάδες. Πασπαλίζετε με μαϊντανό και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή