Διαδικασία
Χαράζετε μπακλαβαδωτά τις μελιτζάνες, αλατίζετε, ραντίζετε με ελαιόλαδο και ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά, στους 200οC.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά τον κιμά. Ρίχνετε το μίγμα μπαχαρικών, αλάτι, λίγο εσωτερικό που θα κουφώσετε από τις ψητές μελιτζάνες, το κρεμμύδι και το σκόρδο και φέρνετε τα υλικά δυο τρεις βόλτες.
Ρίχνετε την ντομάτα και τη ζάχαρη, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα ζουμάκια. Εκτός φωτιάς, προσθέτετε το μαϊντανό και πιπέρι.
Για την μπεσαμέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε και ρίχνετε το γάλα. Ανακατεύετε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Εκτός φωτιάς προσθέτετε το τυρί (κρατάτε λίγο για το πασπάλισμα) και το αβγό, ανακατεύοντας γρήγορα.
Στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος ένα ταψί, βάζετε μέσα τις μελιτζάνες, πιέζετε με τα δάχτυλα να πάει η ψίχα στα τοιχώματα και γεμίζετε με κιμά. Τελειώνετε με μπεσαμέλ, πασπαλίζετε με το τυρί και ψήνετε στους 180οC μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια, για 45 λεπτά περίπου.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb