OliveMagazine

Μελιτζανόπιτα σαν μουσακάς

Μελιτζανόπιτα σαν μουσακάς

Μερίδες:6-8
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:10'
Έτοιμο σε:1:30'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 αβγό χτυπημένο με λίγο νερό
  • λίγο σουσάμι
  • αλάτι πιπέρι
  • Για τη γέμιση της μελιτζάνας

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες μικρές, σε φέτες πάχους 0,5εκ.
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 φλιτζανάκι καφέ ελαιόλαδο
  • 3-4 κλαδάκια μαϊντανό
  • Για τη σάλτσα γιαουρτιού και το σερβίρισμα

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο (με την πέτσα του)]
  • 4 κουτ. σούπας κατίκι Δομοκού ή ξινομυζήθρα Κρήτης
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο φρέσκο, τα φυλλαράκια του
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 ντομάτες ώριμες, σφιχτές
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Αλατίζετε τις μελιτζάνες και τις αφήνετε για λίγο σε σουρωτήρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οCκαι απλώνετε τις φέτες της μελιτζάνας σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Χτυπάτε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο με το σκόρδο και το μαϊντανό και με ένα πινέλο αλείφετε τις μελιτζάνες με το μίγμα. Τις ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου να μαλακώσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τον κιμά: Ζεσταίνετε ένα τηγάνι και ρίχνετε μέσα τον κιμά, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο. Σοτάρετε μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε την κανέλα, τη ζάχαρη και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Σιγοβράζετε μέχρι να στεγνώσει ο κιμάς από τα υγρά του. Τον τραβάτε από τη φωτιά, ανακατεύετε μέσα το μαϊντανό και τον αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Στρώνετε τη ζύμη κουρού σε τετράγωνο ταψάκι λίγο μικρότερο από το μέγεθος του φύλλου, αφήνοντας όρθια στα τοιχώματα του ταψιού τη ζύμη που περισσεύει. Αδειάζετε μέσα τον κιμά, αφού αφαιρέσετε την κανέλα και τον σκεπάζετε με τις μελιτζάνες τοποθετώντας τες με τρόπο τέτοιο ώστε η μία να μισοσκεπάζει την άλλη. Γυρίζετε τη ζύμη που περισσεύει από τριγύρω πάνω από τη γέμιση δημιουργώντας μια κορνίζα τριγύρω, την οποία αλείφετε με το αβγό. Πασπαλίζετε την κορνίζα με σουσάμι και ψήνετε την τάρτα στο ζεστό φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα γιαουρτιού: Αναμιγνύετε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί. Κόβετε τις ντομάτες σε κυβάκια, τα αλατίζετε και τα ανακατεύετε με λίγο φρέσκο δυόσμο. Σερβίρετε την τάρτα ζεστή, κόβοντας σε κομμάτια και συμπληρώνοντας πάνω σε κάθε κομμάτι από μια καλή κουταλιά σάλτσα γιαουρτιού και κυβάκια ντομάτας.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr