OliveMagazine

Μελιτζανόπιτα

Μελιτζανόπιτα

Μερίδες:1 μέτριο ταψί
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:20'
Έτοιμο σε:1:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 10 φύλλα χωριάτικα, για πίτες
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα
  • Για τη γέμιση

  • 8 μελιτζάνες τσακώνικες
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 αβγά
  • 100γρ. μανούρι τριμμένο
  • 100γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας, τριμμένη
  • ½ ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Φτιάχνετε τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Πλένετε και στεγνώνετε τις μελιτζάνες. Τις ψήνετε ολόκληρες και από όλες τις πλευρές στο φούρνο μέχρι να καεί η φλούδα τους και να μαλακώσουν. Μετά τις βάζετε σε μια χάρτινη σακούλα και, αφού κρυώσουν, τις ξεφλουδίζετε και τις ψιλοκόβετε. Τις αφήνετε σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν όλα τα υγρά τους.

Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Προσθέτετε τις μελιτζάνες, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και ανακατεύετε για λίγα λεπτά μέχρι να μελώσουν.

Στη συνέχεια απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνετε τα αβγά, το μανούρι, τη γραβιέρα και τον μαϊντανό στην κατσαρόλα. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε δυνατά μέχρι να αναμιχθούν τα υλικά καλά.

Φτιάχνετε την πίτα: Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και στρώνετε τα 4 πρώτα φύλλα, αλείφοντάς τα ένα ένα με λίγο ελαιόλαδο. Απλώνετε πάνω από τα φύλλα τη γέμιση και τη στρώνετε με μια σπάτουλα. Κόβετε τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν.

Στρώνετε πάνω από τη γέμιση ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ανά φύλλο και στο τέλος γυρίζετε προς τα μέσα τις άκρες αυτών που περισσεύουν από το ταψί και σκεπάζετε την πίτα γύρω γύρω για να κλείσει. Ραντίζετε τα φύλλα με λίγο νερό. Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για 40-45 λεπτά.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο