OliveMagazine

Μελομακάρονα με άρωμα πορτοκάλι

Μελομακάρονα με άρωμα πορτοκάλι

Μερίδες:65 κομμάτια περίπου ή 100 μικρότερα
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:60'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 440ml ελαιόλαδο
  • 175ml χυμό πορτοκαλιού
  • 6 κουτ. σούπας μπράντι
  • 225γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 2 κουτ. γλυκού Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • 1 κιλό Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ
  • Για το σιρόπι

  • 700γρ. μέλι
  • 225γρ. ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • χυμό από ½ πορτοκάλι
  • Για το πασπάλισμα

  • μέλι
  • καρυδόψιχα χοντροκομμένη
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Χτυπάτε στο μίξερ για 6-7 λεπτά το λάδι, τη ζάχαρη, το μπράντι και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Ανακατεύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και το ρίχνετε στο μίγμα συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ με το Μπέικιν Πάουντερ ΓΙΩΤΗΣ, την κανέλα και το γαρίφαλο και προσθέτετε τη μισή ποσότητα στο μίγμα του λαδιού.

Συνεχίζετε το ανακάτεμα, με τα χέρια αυτήν τη φορά, προσθέτοντας το υπόλοιπο μίγμα αλευριού μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά. Πρέπει να έχετε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που πλάθοντάς την να μένει συμπαγής χωρίς να «ανοίγει».

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC. Πλάθετε τα μελομακάρονα, τα ακουμπάτε στον τρίφτη του τυριού ή σε άλλο σκεύος με έντονο ανάγλυφο σχέδιο και πιέζετε ώστε να αποτυπωθεί το ανάγλυφο στην πάνω όψη του μελομακάρονου. Τα τοποθετείτε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα ψήνετε στο φούρνο για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Βράζετε το νερό με τη ζάχαρη για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Προσθέτετε το μέλι και το χυμό πορτοκαλιού και βράζετε για 2 λεπτά ακόμα.

Μόλις ψηθούν τα μελομακάρονα τα αφήνετε μέσα στα ταψιά για 5-6 λεπτά να κρυώσουν ελαφρά. Αφαιρείτε τα χαρτιά ψησίματος και τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι (μέσα στα ταψιά). Τα αναποδογυρίζετε μια δυο φορές και τα αφήνετε να κρυώσουν. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα, τα περιχύνετε με λίγο μέλι ακόμα και τα πασπαλίζετε με καρυδόψιχα.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr