OliveMagazine

Πασχαλινή μελόπιτα από τη Σίφνο

Πασχαλινή μελόπιτα από τη Σίφνο

Μερίδες:για ένα ταψί με διάμετρο 28 εκ.
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:1:35'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο φρέσκο, μαλακωμένο
  • 1 αβγό, τον κρόκο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • Για το μίγμα ανθότυρου

  • 700γρ. ανθότυρο φρέσκο
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι μέλι
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 6-7 αβγά
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ξεκινάτε πρώτα με τη ζύμη σας. Τρίβετε με τα δάχτυλα το αλεύρι με το φρέσκο βούτυρο μέχρι να γίνει σαν τραχανάς. Προσθέτετε τον κρόκο του αβγού, τη ζάχαρη και 3-4 κουταλιές του γλυκού νερό. Ζυμώνετε. Αν χρειάζεται, ρίχνετε μερικές κουταλιές νερό ακόμα, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να έχετε μια μέτρια ζύμη. Την τυλίγετε με μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου.

Με τη βοήθεια πλάστη την ανοίγετε κατόπιν πάνω στον πάγκο σας σε φύλλο και σκεπάζετε με αυτό ένα βουτυρωμένο ταψί με διάμετρο 28εκ. καλύπτοντας και τα πλαϊνά του τοιχώματα. Ψήνετε για 15 λεπτά στους 180°C.

Όσο η ζύμη σας ψήνεται, φτιάχνετε το μίγμα με το ανθότυρο. Χτυπάτε στο μίξερ το φρέσκο ανθότυρο με τη ζάχαρη, το μέλι και την κανέλα. Προσθέτετε τα αβγά συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μίγμα. Το ρίχνετε πάνω από το μισοψημένο φύλλο και ισιώνετε την επιφάνεια. Ψήνετε τη μελόπιτα στους 180°C για 30-40 λεπτά. Την πασπαλίζετε με λίγη κανέλα ακόμα.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Tips

Η μελόπιτα γίνεται και χωρίς φύλλο, αρκεί να αλευρώσετε την επιφάνεια του ταψιού πριν ρίξετε μέσα το μίγμα.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr