OliveMagazine

Μεσογειακή παέγια θαλασσινών με λουκάνικο

Μεσογειακή παέγια θαλασσινών με λουκάνικο

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:25'
Έτοιμο σε:55'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 12 γαρίδες μέτριες, 500γρ. περίπου
  • ½ κιλό μύδια, με το κέλυφος
  • 300γρ. λουκάνικα χωριάτικα
  • 300γρ. καλαμαράκια καθαρισμένα, σε ροδέλες
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 200γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα (400γρ.)
  • 1 κοφτή κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης
  • ½ κουτ. γλυκού κοκκινοπίπερο
  • 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 6 λιαστές ντομάτες σε λάδι, ψιλοκομμένες
  • 2 κόκκινες ψητές πιπεριές από βαζάκι
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βράζετε τις γαρίδες και τα μύδια σε ενάμισι λίτρο αλατισμένο νερό για 4-5 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζετε, τα αφήνετε στην άκρη και σουρώνετε τον ζωμό.

Καθαρίζετε τις γαρίδες και τα μύδια από τα κελύφη, αφήνετε 10 ολόκληρα μύδια και 6 γαρίδες.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρετε τα λουκάνικα για 1-2 λεπτά. Τα βγάζετε και τα αφήνετε στην άκρη.

Στο ίδιο τηγάνι σοτάρετε και τα καλαμαράκια. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας. Ρίχνετε το ρύζι και σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε τον κρόκο, το κοκκινοπίπερο, την ντομάτα και τη ζάχαρη ανακατεύοντας.

Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί. Προσθέτετε λίγο λίγο ζωμό, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι για 15 λεπτά περίπου.

Προσθέτετε τις καθαρισμένες γαρίδες, την ψίχα από τα μύδια, το λουκάνικο, τις λιαστές ντομάτες, τις πιπεριές και τον μαϊντανό, λίγο ζωμό επιπλέον, αν χρειαστεί, και αφήνετε να ομογενοποιηθούν οι γεύσεις για 5 λεπτά.

Τέλος, τοποθετείτε κυκλικά στο τηγάνι τις ολόκληρες γαρίδες, τα μύδια και το τραβάτε από τη φωτιά. Σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr