OliveMagazine

Μεσογειακό shakshouka με φέτα και βασιλικό

Μεσογειακό shakshouka με φέτα και βασιλικό

Μερίδες:3-4
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:45'
Έτοιμο σε:60'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 45γρ. ελαιόλαδο
  • 250γρ. κρεμμύδι σε φέτες
  • 1½ κιλό ντομάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 5γρ. πελτέ ντομάτας
  • 1½ γρ. κύμινο
  • 7γρ. πάπρικα γλυκιά
  • 1γρ. τσίλι σε σκόνη
  • 5-6 αβγά
  • 150-200γρ. τυρί κοφινάκι ή φέτα
  • 30-50γρ. κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 2½-5γρ. βασιλικό φρέσκο, ψιλοκομμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζετε ένα μεγάλο τηγάνι (διαμ. 27-30εκ.) να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνετε μέσα το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρετε για 6-7 λεπτά, μέχρι ο όγκος του κρεμμυδιού να αρχίσει να καραμελώνει το κρεμμύδι.

Παράλληλα πολτοποιείται στο μούλτι τις μισές ντομάτες. Τις υπόλοιπες τις κόβετε σε 8 κομμάτια.

Όταν το κρεμμύδι καραμελώσει προσθέτετε το σκόρδο, σοτάρετε για λιγότερο από 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτετε τον πελτέ, όλες τις ντομάτες, το κύμινο, την πάπρικα και το τσίλι. Ανακατεύετε και αλατοπιπερώνετε.

Μαγειρεύετε τη σάλτσα για περίπου 25-30 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να δένει. Δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι, πιπέρι και ίσως 1 κουτ. γλυκού μέλι, για να εξισορροπήσει τυχόν οξύτητα από τις ντομάτες.

Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια και με ένα κουτάλι κάνετε ένα μικρό αυλάκι στη σάλτσα για κάθε αβγό. Σπάτε στο κάθε αυλάκι από 1 αβγό και σκεπάζετε το τηγάνι με καπάκι. Μαγειρεύετε για 5-8 λεπτά.

Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνετε μέσα το τυρί, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Σερβίρετε συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr