OliveMagazine

Μοσχαράκι γιουβέτσι κλασικό

Μοσχαράκι γιουβέτσι κλασικό

Μερίδες:5-6
Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:2:30'
Έτοιμο σε:2:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας χωρίς κόκαλο, σε μερίδες
  • 500γρ. κριθαράκι μέτριο ή χοντρό
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 400γρ. ντοματάκια κονκασέ ή χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
  • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 1½ φλιτζάνι (περίπου) κεφαλοτύρι ή μυζήθρα τριμμένα
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σοτάρετε το κρέας στο λάδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τα σοτάρετε όλα μαζί μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και σβήνετε με το κρασί.

Προσθέτετε την ντομάτα, την κανέλα, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι. Όταν πάρει βράση, ρίχνετε και δύο φλιτζάνια νερό. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για περίπου μιάμιση ώρα περίπου, μέχρι να ψηθεί το κρέας.

Βγάζετε το κρέας σε πιατέλα με τρυπητή κουτάλα. Μετράτε το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτετε αρκετό νερό ώστε να γίνει 1½ λίτρο ο ζωμός.

Αφήνετε το ζωμό να βράσει και προσθέτετε το κριθαράκι. Βράζετε για 5-6 λεπτά μέχρι να αρχίζει να μαλακώνει, προσθέτοντας λίγο επιπλέον νερό αν χρειαστεί. Πρέπει να μείνει με αρκετό ζωμό στο τέλος. Αφαιρείτε την κανέλα από την κατσαρόλα και αδειάζετε το κριθαράκι σε ταψί (προτιμότερο σε πήλινο ταβά).

Τοποθετείτε το κρέας μέσα στο κριθαράκι χωρίς να το σκεπάσετε και ψήνετε το γιουβέτσι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από πάνω. Πασπαλίζετε το γιουβέτσι με το τριμμένο τυρί μόλις το βγάλετε από το φούρνο και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr