Διαδικασία
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζετε τα κομμάτια του κρέατος σε μονή στρώση. Τα αφήνετε για 2-3 λεπτά να ροδίσουν από την κάτω πλευρά, μέχρι να ξεκολλάνε εύκολα, και τα γυρίζετε από την άλλη μεριά. Πασπαλίζετε με τον κόλιανδρο, τον κρόκο Κοζάνης, αλάτι και πιπέρι.
Μόλις ροδίσουν και από αυτή την πλευρά τα ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα και τα αφήνετε να ροδίσουν ομοιόμορφα για 1-2 λεπτά επιπλέον. Σβήνετε με το κονιάκ και αφήνετε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη πάνω σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε μια μέτρια γάστρα ή σε ένα βαθύ, πυρίμαχο ταψί.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Ρίχνετε στην κατσαρόλα που ροδίσατε το κρέας το κρεμμύδι και το πράσο και τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, στο λάδι και το λίπος που έχει μείνει στο σκεύος, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη σπάτουλα. Αδειάζετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα και προσθέτετε το ξυλάκι κανέλας, το μπαχάρι και τα ξερά δαμάσκηνα. Ανακατεύετε απαλά και σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της (αν χρησιμοποιήσετε πυρίμαχο ταψί το σκεπάζετε με το καπάκι του αν έχει, αλλιώς το κλείνετε καλά με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο).
Ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ξεφουρνίζετε, πασπαλίζετε με το σουσάμι, ανακατεύετε απαλά και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη