OliveMagazine

Μοσχαράκι στιφάδο με κανέλα, γαρίφαλο και μπαχάρι

Μοσχαράκι στιφάδο με κανέλα, γαρίφαλο και μπαχάρι

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:15'
Χρόνος μαγειρέματος:2:20'
Έτοιμο σε:2:35'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για το κρέας

  • 1½ κιλό μοσχαρίσια σπάλα, χωρίς κόκαλο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 3 κλαράκια σέλινο
  • 2 καρότα καθαρισμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους από μαύρο πιπέρι
  • Για το στιφάδο

  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1½ κιλό κοκκάρια (μικρά κρεμμύδια)
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλα
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους μπαχάρι
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους από μαύρο πιπέρι
  • 2 νεροπότηρα λευκό κρασί
  • 1 κρασοπότηρο μπράντι
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • αλάτι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Κόβετε τη σπάλα σε μερίδες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 3 λίτρα νερό και βράζετε το κρέας μαζί με το κρεμμύδι, το σέλινο, τα καρότα και τους κόκκους του πιπεριού για 1 ώρα περίπου ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Ξαφρίζετε αν χρειαστεί. Σουρώνετε το κρέας πολύ καλά και φυλάτε το ζωμό.

Για το στιφάδο: Σε καινούρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι μαζί με όλα τα μπαχαρικά και τα καβουρδίζετε καλά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Ρίχνετε τα κοκκάρια και τις μερίδες του κρέατος και σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια για 5 λεπτά. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και το μέλι. Σβήνετε με το κρασί και αλατίζετε.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε 2 φλιτζάνια ζωμό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 45 λεπτά περίπου σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον ζωμό.

Τέλος, ρίχνετε το κρασοπότηρο με το μπράντι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα.

Μόλις κρυώσει ελαφρώς το σερβίρετε σκέτο ή με μακαρόνια Νο 2 αν θέλετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Olivia Webb / Ματίνα Πετρούτσα

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr