Διαδικασία
Κόβετε τη σπάλα σε μερίδες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 3 λίτρα νερό και βράζετε το κρέας μαζί με το κρεμμύδι, το σέλινο, τα καρότα και τους κόκκους του πιπεριού για 1 ώρα περίπου ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Ξαφρίζετε αν χρειαστεί. Σουρώνετε το κρέας πολύ καλά και φυλάτε το ζωμό.
Για το στιφάδο: Σε καινούρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι μαζί με όλα τα μπαχαρικά και τα καβουρδίζετε καλά μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Ρίχνετε τα κοκκάρια και τις μερίδες του κρέατος και σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια για 5 λεπτά. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και το μέλι. Σβήνετε με το κρασί και αλατίζετε.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε 2 φλιτζάνια ζωμό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 45 λεπτά περίπου σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Αν χρειαστεί, προσθέτετε επιπλέον ζωμό.
Τέλος, ρίχνετε το κρασοπότηρο με το μπράντι και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει καλά η σάλτσα.
Μόλις κρυώσει ελαφρώς το σερβίρετε σκέτο ή με μακαρόνια Νο 2 αν θέλετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Olivia Webb / Ματίνα Πετρούτσα