OliveMagazine

Μουσακάς κλασικός

Μουσακάς κλασικός

Μερίδες:8
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:1:30'
Έτοιμο σε:0'
Χρόνος αναμονής:90'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 εκ.
  • 2 φλιτζ. σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
  • λίγο αλάτι
  • Για τον κιμά

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 400 γρ. χυμό ντομάτας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • ½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζ. κρασί κόκκινο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για την μπεσαμέλ

  • 120 γρ. βούτυρο
  • ½ φλιτζ. αλεύρι
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • ½ φλιτζ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τις μελιτζάνες: Πασπαλίζουμε με αρκετό αλάτι τις φέτες της μελιτζάνας και τις αφήνουμε να στραγγίξουν για 1 ½ ώρα σε ένα σουρωτήρι, για να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας. Βάζουμε το σπορέλαιο σε ένα μεγάλο τηγάνι και τις τηγανίζουμε γυρίζοντάς τες μια φορά. Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Για τον κιμά: Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να μαραθεί. Προσθέτουμε τον κιμά συνεχίζοντας το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και μετά από 1΄ προσθέτουμε τη δάφνη, την κανέλα, τη ρίγανη, τον χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20΄ ανακατεύοντας μερικές φορές για να μη σβολιάσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Για τη μπεσαμέλ: Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα κατσαρολάκι. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά με έναν αυγοδάρτη να καβουρδιστεί ελαφρά. Προσθέτουμε σταδιακά το ζεστό γάλα ανακατεύοντας διαρκώς για να μη σβολιάσει. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Μόλις πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε για 5΄ στην άκρη. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και τα αυγά ανακατεύοντας δυνατά με τον αυγοδάρτη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μέτριο ταψί στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες. Αδειάζουμε τον κιμά και τον στρώνουμε με ένα κουτάλι. Σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και τέλος περιχύνουμε με την μπεσαμέλ. Ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε τον μουσακά για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει ελαφρώς, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Styling: Κ. Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: STUDIOM.GR

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο