OliveMagazine

Μουστοκούλουρα

Μουστοκούλουρα

Μερίδες:για 40 κομμάτια περίπου
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:1:10'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι πετιμέζι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Σε ευρύχωρο σκεύος διαλύετε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύετε μέχρι να αφρίσει (προσοχή μη σας ξεχειλίσει).

Χτυπάτε με μίξερ χειρός σε μια λεκανίτσα το ελαιόλαδο με το πετιμέζι, το κονιάκ, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα, την κανέλα και το γαρίφαλο, για 1-2 λεπτά.

Αρχίζετε να ρίχνετε σιγά σιγά 900γρ.-1 κιλό περίπου αλεύρι, μέχρι να πάρετε μια μαλακιά, ομοιογενή ζύμη. Σ’ αυτό το σημείο σταματάτε τη λειτουργία του μίξερ και συνεχίζετε το ζύμωμα με τα χέρια, προσθέτοντας σταδιακά όσο αλεύρι χρειάζεται ώστε να πάρετε μια εύπλαστη ζύμη.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC και πλάθετε τη ζύμη σε κορδόνια μέτριου πάχους. Τα κόβετε σε μήκος 10εκ. περίπου και σχηματίζετε στρογγυλά κουλουράκια. Αραδιάζετε τα κουλούρια πάνω σε επίπεδα ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί ψησίμτος, αφήνοντας περιθώριο μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν στο ψήσιμο.

Τα ψήνετε στο φούρνο (ένα ταψί κάθε φορά) για 20 λεπτά περίπου το καθένα, μέχρι τα μουστοκούλουρα να πάρουν ωραίο χρυσοκαφετί χρώμα. Όταν τα βγάλετε από το φούρνο αφήνετε να κρυώσουν λίγο και να σκληρύνουν και μετά τα ξεκολλάτε από το χαρτί και τα μεταφέρετε σε λεκανίτσα, μέχρι να κρυώσουν τελείως. Για να παραμείνουν τραγανά τα διατηρείτε σε μεταλλικά ή πορσελάνινα δοχεία.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο