OliveMagazine

Μπακαλιάρος με κουρκούτι μπίρας με σκορδάτη μαγιονέζα ελαιόλαδου

Μπακαλιάρος με κουρκούτι μπίρας με σκορδάτη μαγιονέζα ελαιόλαδου

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:20'
Έτοιμο σε:50'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
  • 1 κιλό μικρές πατάτες λεπτόφλουδες, καλά πλυμένες
  • Για το κουρκούτι μπίρας

  • 350ml μπίρα
  • 150γρ. αλεύρι φαρίνα
  • 50γρ. κορνφλάουρ
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σκορδάτη μαγιονέζα ελαιόλαδου

  • 1 αβγό
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 1 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • 2 σκελίδες σκόρδο ελαφρά σοταρισμένη με λίγο λάδι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο
  • αλάτι, πιπέρι λευκό
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τη μαγιονέζα: Βάζετε στο μπλέντερ τους κρόκους των αβγών με το αλάτι, σκόρδο, το ξίδι, τον χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο, χτυπάτε να πήξει το μίγμα και στη συνέχεια προσθέτετε το μπούκοβο και λίγο λίγο το ελαιόλαδο εναλλάξ με το αραβοσιτέλαιο. Θα σταματάτε τη λειτουργία του μπλέντερ, θα προσθέτετε λίγο από το ένα λάδι λίγο από το άλλο, θα χτυπάτε και θα συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν. Αφήνετε τη μαγιονέζα στο ψυγείο.

Για το κουρκούτι: Ρίχνετε την μπίρα μέσα σε ένα μπολ και ξεκινάτε να ρίχνετε τη φαρίνα και το κορνφλάουρ από σουρωτήρι ανακατεύοντας όλα τα υλικά μαζί με σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν και να γίνουν ένα σφιχτό σχετικά κουρκούτι. Το αφήνετε στο ψυγείο.

Στο μεταξύ, αφαιρείτε κόκαλα και πέτσα από τον ξαρμυρισμένο μπακαλιάρο και τον κόβετε σε τετράγωνα ή μακρόστενα κομμάτια.

Γεμίζετε μια ρηχή κατσαρόλα με μπόλικο λάδι και το βάζετε στη φωτιά να κάψει καλά. Βουτάτε ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου πρώτα σε λίγο αλεύρι και μετά στο χυλό και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι να τηγανιστούν, να φουσκώσουν και να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές. Τότε βγάζετε τους λουκουμάδες του μπακαλιάρου σε πιατέλα στρωμένη με διπλό χαρτί κουζίνας να στραγγίξει από το περιττό λάδι.

Βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό με τη φλούδα τους και τις αφήνετε να κρυώσουν. Τις κόβετε στη μέση και τις τηγανίζετε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Σερβίρετε τον μπακαλιάρο σε πιατέλα προσθέτετε και τις βραστοτηγανητές πατάτες, τις πασπαλίζετε με φρέσκο θυμάρι και συνοδεύετε με τη μαγιονέζα και βραστά παντζάρια ή άλλη σαλάτα της επιλογής σας.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr
Απόρρητο Απόρρητο