OliveMagazine

Μπακαλιάρος στη γάστρα

Μπακαλιάρος στη γάστρα

Μερίδες:4-6
Χρόνος προετοιμασίας:40'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 1 κιλό παστός μπακαλιάρος, κατά προτίμηση φιλέτο σε μεγάλα κομμάτια) ξαρμυρισμένος
  • 12 - 14 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια
  • 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
  • 1 κιλό ανάμεικτα γλυκά χόρτα εποχής (σπανάκι, λάπαθα, καυκαλήθρες, μυρώνια, ραδίκια «ιταλικά» με το κόκκινο κοτσάνι, λίγος μάραθος κ.ά.), καθαρισμένα, πλυμένα, στεγνωμένα και κομμένα σε μέτρια κομμάτια
  • 4 - 5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε ροδέλες
  • 3 μέτρια πράσα (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), κομμένα σε λεπτές ροδέλες
  • 500γρ. σάλτσα ντομάτας εμπορίου ή σπιτική
  • 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ελάχιστο αλάτι (ή καθόλου)
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ξαρμυρίζετε το μπακαλιάρο: Βάζετε τα κομμάτια σε μια λεκάνη με κρύο νερό και τα αφήνετε έτσι για 24 ώρες, εκτός ψυγείου. Αλλάζετε το νερό όσο συχνότερα μπορείτε. Τα ξεπλένετε πολύ καλά για να φύγουν τυχόν υπολείμματα από αλάτι και τα σκουπίζετε.

Κόβετε τα δαμάσκηνα στη μέση, τα βάζετε σε ένα μπολ με το χλιαρό νερό και τα αφήνετε να μουσκέψουν για 30 λεπτά. Τα στραγγίζετε και κρατάτε το νερό κατά μέρος.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Παίρνετε μια ευρύχωρη γάστρα (ή ένα μεγάλο και βαθύ ταψί, κατά προτίμηση πυρίμαχο) και ρίχνετε τα κομμένα χόρτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα, τη σάλτσα ντομάτας και το λιωμένο σκόρδο. Ρίχνετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελάχιστο (ή καθόλου) αλάτι, μιας και μπακαλιάρος, αν και ξαλμυρισμένος, είναι αρκετά αλμυρός, ανακατεύετε καλά με τα χέρια σας και τα απλώνετε ομοιόμορφα στο σκεύος φτιάχνοντας ένα στρώμα. Σκορπίζετε από πάνω τα μουσκεμένα και στραγγισμένα δαμάσκηνα.

Πασπαλίζετε με πιπέρι τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα στρώνετε σε μονή στρώση επάνω στο στρώμα λαχανικών. Σπρώχνετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου ανάμεσα στα χόρτα.

Περιχύνετε με το ελαιόλαδο και το νερό στο οποίο μούσκεψατε τα δαμάσκηνα και κλείνετε τη γάστρα με το καπάκι της (ή καλύπτετε καλά το ταψί πρώτα με ένα κομμάτι λαδόκολλας και μετά με αλουμινόχαρτο).

Ψήνετε το φαγητό για 35 λεπτά και στη συνέχεια ξεσκεπάζετε το σκεύος και ψήνετε για άλλα 15 - 17 λεπτά για να στεγνώσει καλύτερα ο μπακαλιάρος και να σωθούν τα περιττά υγρά.

Φωτογραφία – Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr