OliveMagazine

Μπιφτέκια λαχανικών με αρωματικά χόρτα και ταμπουλέ

Μπιφτέκια λαχανικών με αρωματικά χόρτα και ταμπουλέ

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:30'
Έτοιμο σε:50'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 2 μέτρια καρότα, χοντροτριμμένα
  • 2 μέτρια κολοκύθια, χοντροτριμμένα
  • 1 μέτρια πατάτα, χοντροτριμμένη
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο, καλά στυμμένο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 1 ματσάκι μυρώνια
  • ½ ματσάκι μάραθο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το άλειμμα του ταψιού
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
  • 100γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για το ταμπουλέ

  • ½ φλιτζάνι πλιγούρι ψιλό
  • 4 ντομάτες ώριμες, χωρίς σπόρια, σε πολύ μικρά κυβάκια, καλά στραγγισμένα
  • 1 αγγούρι, χωρίς σπόρια, σε πολύ μικρά κυβάκια
  • 2 ματσάκια μαϊντανό, πολύ ψιλοκομμένα
  • 12-15 φυλλαράκια μέντας ή δυόσμου, πολύ ψιλοκομμένα
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, πολύ ψιλοκομμένα
  • αλάτι
  • 3-4 κουτ. σούπας φρέσκο χυμό λάιμ ή λεμονιού
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο αγουρέλαιο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα. Βάζετε τα τριμμένα κολοκύθια σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζετε και τα αφήνετε να αποβάλλουν τα υγρά τους όσο προετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το στυμμένο κρεμμύδι, τα τριμμένα καρότα, την πατάτα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Πλένετε καλά τα χόρτα (καυκαλήθρες, μυρώνια και μάραθο), τα ψιλοκόβετε και τα στεγνώνετε καλά, ιδανικά σε στεγνωτήρα λαχανικών. Τα ρίχνετε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Στύβετε τα τριμμένα κολοκύθια με τα χέρια και τα προσθέτετε και αυτά στο μπολ.

Τέλος, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ελαιόλαδο, τον πελτέ, τη βρώμη και το αλεύρι πασπαλιστά. Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά με μια σπάτουλα και πλάθετε σε μεγάλα μπιφτέκια.

Αλείφετε ένα αντικολλητικό ταψάκι με λίγο ελαιόλαδο και ακουμπάτε τα μπιφτέκια. Ψήνετε στον φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν απαλά.

Για το ταμπουλέ: Ρίχνετε το πλιγούρι σε ένα μπολ και το ξεπλένετε με νερό. Γεμίζετε ξανά το μπολ με νερό και αφήνετε το πλιγούρι για 5-7 λεπτά να μουλιάσει. Το στραγγίζετε πολύ καλά στύβοντάς το με τα χέρια για να φύγει όσο το δυνατόν περισσότερο νερό. Σε ένα μπολ ρίχνετε τα ψιλοκομμένα λαχανικά και μυρωδικά μαζί με το πλιγούρι και αλάτι. Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα. Περιχύνετε με το χυμό λάιμ και το ελαιόλαδο και ανακατεύετε ξανά. Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Σερβίρετε τα μπιφτέκια σε πιάτα και συνοδεύετε με το ταμπουλέ.

Φωτογραφία: Studiom.gr - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Styling: Κατερίνα Λυκουρέση

Tips

Η ποσότητα του αλεύρου που θα χρησιμοποιήσετε στα μπιφτέκια εξαρτάται από το πόσο καλά θα στύψετε τα λαχανικά και πόσο καλά έχουν στεγνώσει τα χορταρικά.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr