OliveMagazine

Μπιφτέκια σολομού

Μπιφτέκια σολομού

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:30'
Χρόνος μαγειρέματος:10'
Έτοιμο σε:40'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 800γρ. φιλέτο φρέσκου σολομού, χωρίς πέτσα
  • 3 κουτ. σούπας κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 κουτ. σούπας κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 3 πατάτες βρασμένες και λιωμένες
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 1 κουτ. γλυκού ταμπάσκο, προαιρετικά
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τα συνοδευτικά

  • 12 λεπτές φέτες ψωμί σίκαλης
  • 1 ματσάκι ραπανάκια
  • ελαιόλαδο
  • μηλόξιδο
  • 6 κουτ. σούπας μαγιονέζα ή σάλτσα horseradish (αγριοράπανο)
  • 1 κουτ. σούπας τζίντζερ τριμμένο
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Με μαχαίρι κόβετε το σολομό σε ψιλά κομμάτια. Τον ανακατεύετε με τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τις λιωμένες πατάτες, το ασπράδι ελαφρά χτυπημένο και το ταμπάσκο αν χρησιμοποιήσετε. Αλατοπιπερώνετε.

Ζυμώνετε καλά και πλάθετε με το μίγμα 6 μπιφτέκια. Τα αφήνετε για 1 ώρα στο ψυγείο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200oC. Αλείφετε τα μπιφτέκια ελαφρά με λάδι, τα αραδιάζετε σε ταψί με λίγο νεράκι ή ούζο και τα ψήνετε για 5-8 λεπτά στο φούρνο (ή τα ψήνετε, για 3-4 λεπτά την κάθε πλευρά σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς καθόλου λίπος ή υγρό).

Καθαρίζετε τα ραπανάκια, τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες, τα περιχύνετε με ελάχιστο λάδι, μηλόξιδο και ανακατεύετε. Ανακατεύετε και τη μαγιονέζα ή τη σάλτσα horseradish με το τζίντζερ και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Κόβετε τις φέτες ψωμιού στρογγυλές (στο μέγεθος των μπιφτεκιών, χρησιμοποιώντας ένα ποτήρι σαν κουπ πατ) και τις αλείφετε με το μίγμα της μαγιονέζα. Τοποθετείτε από πάνω μία στρώση ραπανάκια-ροδέλες. Σερβίρετε κάθε μπιφτέκι σολομού με δύο φέτες ψωμιού και δυο τρία φύλλα σαλάτας. Πασπαλίζετε με λίγο άνηθο ψιλοκομμένο.

Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Elena Jeffrey

Tips

Αν θέλετε, προσθέστε στο μίγμα του σολομού και 3-4 κουταλιές φινόκιο ψιλοκομμένο.


Παραλλαγή: Μπορείτε να σερβίρετε τα μπιφτέκια σολομού πάνω σε φυλλαράκια σικορέ, με σάλτσα από 2-3 αντσούγιες χτυπημένες στο μπλέντερ μαζί με 2 κουτ. σούπας μουστάρδας, 2 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο, χυμό ½ λεμονιού, 1 σκελίδα σκόρδο, 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και 1 κουτ. σούπας κάπαρη.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr