OliveMagazine

Μπουρέκια κολοκύθας

Μπουρέκια κολοκύθας

Μερίδες:7
Χρόνος προετοιμασίας:45'
Χρόνος μαγειρέματος:1:25'
Έτοιμο σε:2:10'
Χρόνος αναμονής:1 ώρα
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό
  • 200ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι
  • νερό όσο πάρει (περίπου 400ml)
  • αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 2 κιλά κολοκύθα κόκκινη, σε μικρά κομμάτια
  • 200ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 κουτ. γλυκού ζάχαρη καστανή
  • 250γρ. πικάντικη φέτα, σε χοντρά τρίμματα
  • ελαιόλαδο για τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βάζετε την κολοκύθα σε ταψί, πασπαλίζετε με αλάτι και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει αρκετά η κολοκύθα και να λιώνει. Τη βγάζετε από το φούρνο, την αδειάζετε σε σουρωτήρι και με πιρούνι την λιώνετε για να φύγουν όλα τα υγρά της.

Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι για λίγα λεπτά, μέχρι να μαραθεί ελαφρώς. Προσθέτετε την κολοκύθα, ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά. Ρίχνετε τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το τυρί ανακατεύετε καλά και κρατάτε στην άκρη.

Για τη ζύμη: Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το ελαιόλαδο και τα τρίβετε μεταξύ τους μέχρι να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος. Ρίχνετε το αλάτι, τη ζάχαρη, τη σόδα, το ξίδι, ζυμώνετε και προσθέτετε σιγά σιγά νερό, μέχρι να γίνει μια μαλακή, λεία ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Για τη συναρμολόγηση: Ανοίγετε τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο, το κόβετε σε 7 λωρίδες με 7εκ. φάρδος και 25εκ. μήκος. Απλώνετε γέμιση σε κάθε λωρίδα κατά μήκος και τυλίγετε σε στριφτόπιτες. Τηγανίζετε τα μπουρέκια για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Σερβίρετε τα μπουρέκια σκέτα, πασπαλισμένα με τριμμένο τυρί ή τα συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα.

Φωτογραφία: Σταύρος Πεχλιβανίδης – Ελένη Πεταλίδου (Μajeriko)

Tips

Αντί για μπουρέκια μπορείτε να κάνετε πίτα μεγάλη και να την ψήσετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 20-25 λεπτά. Αν θέλετε, δοκιμάστε τη και με κάποιο καπνιστό τυρί.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr