OliveMagazine

Μπριάμ σε ρολό αφράτης ζύμης γιαουρτιού

Μπριάμ σε ρολό αφράτης ζύμης γιαουρτιού

Μερίδες:6
Χρόνος προετοιμασίας:60'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:2:0'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 140γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 400-500γρ. αλεύρι
  • 120γρ. ελαιόλαδο
  • 120γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 60γρ. νερό
  • 2 κουτ. σούπας ξίδι
  • 2½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κρόκο, ανακατεμένο με 2 κουτ. σούπας νερό για το άλειμμα
  • αλάτι
  • Για τη γέμιση

  • 1 μελιτζάνα φλάσκα μεγάλη, κομμένη σε κύβους
  • 2 κολοκύθια μέτρια, κομμένα σε κύβους
  • 1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο σε ψιλά κυβάκια
  • 1 πατάτα μέτρια, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 πιπεριά κέρατο, κομμένη σε ροδέλες
  • 4 μανιτάρια λευκά, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 1 ντομάτα μέτρια, ψιλοκομμένη
  • 150γρ. κεφαλογραβιέρα, κατά προτίμηση Αμφιλοχίας, τριμμένη
  • 30ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Φτιάχνετε τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζετε το γιαούρτι, το λάδι, το βούτυρο, το νερό, το ξίδι, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ, τα ανακατεύετε με έναν αβγοδάρτη μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα και μετά ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι ζυμώνοντας με τα χέρια μέχρι η ζύμη σας να γίνει μαλακή και ελαστική. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε όλο το αλεύρι. Μπορεί να μη χρειαστεί. Σκεπάζετε τη ζύμη σας με μια βρεγμένη πετσέτα και το αφήνετε να «ξεκουραστεί» για 15 - 20 λεπτά.

Φτιάχνετε και τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε τη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, την πατάτα, το κρεμμύδι, την πιπεριά και τα μανιτάρια. Αλατοπιπερώνετε και σοτάρετε ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μαλακώσουν ελαφρώς. Η πατάτα θα ψηθεί στα υγρά που θα βγάλουν τα λαχανικά. Στη συνέχεια προσθέτετε την ντομάτα και το μαϊντανό, ανακατεύετε, μαγειρεύετε για 2 - 3 λεπτά και αποσύρετε. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει, ρίχνετε το τυρί και ανακατεύετε ξανά.

Φτιάχνετε την πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170°C. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη σε χοντρό μακρόστενο φύλλο πάχους περίπου 1½ εκ.

Έπειτα απλώνετε στο κέντρο και κατά μήκος του φύλλου τη γέμιση και την τριμμένη κεφαλογραβιέρα, γυρίζετε τις άκρες του φύλλου προς τα μέσα, τυλίγετε σε μακρόστενο ρολό και με ένα πινέλο αλείφετε την επιφάνεια της πίτας με τον αραιωμένο κρόκο. Λαδώνετε ένα ταψί, βάζετε μέσα το ρολό και το ψήνετε για περίπου 30-40 λεπτά. Βγάζετε το ρολό από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς, το κόβετε σε φέτες και σερβίρετε.

Φωτογραφία - Food Styling: Αντωνία Κατή

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr