OliveMagazine

Μπρουσκέτες με μαρμελάδα μπέικον και μαύρη σταφίδα

Μπρουσκέτες με μαρμελάδα μπέικον και μαύρη σταφίδα

Μερίδες:8
Χρόνος προετοιμασίας:10'
Χρόνος μαγειρέματος:50'
Έτοιμο σε:60'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη μαρμελάδα μπέικον

  • 500γρ. μπέικον, σε φέτες πάχους ½ εκ.
  • 2 μέτρια κρεμμύδια λευκά, σε λεπτές φέτες
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • ½ κουτ. σούπας θυμάρι ψιλοκομμένο
  • ¼ φλιτζανιού μηλόξιδο
  • ¼ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • ½ φλιτζάνι χυμό μήλου
  • 50γρ. σταφίδες μαύρες
  • Για τις μπρουσκέτες

  • 1 μπαγκέτα, σε φέτες πάχους 1,5 εκ.
  • 250γρ. καπνιστό τυρί, σε πολύ λεπτές φέτες
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Για τη μαρμελάδα: Βάζετε τις φέτες μπέικον σε ένα πυρίμαχο ταψάκι και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να βγάλουν όλο το λίπος τους. Ξεφουρνίζετε, κρατάτε λίγο λίπος και κόβετε τις φέτες σε πολύ μικρούς κύβους.

Σε μια χαμηλή κατσαρόλα ζεσταίνετε δύο κουταλιές της σούπας από το λίπος του μπέικον, προσθέτετε το κρεμμύδι και το σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μαραθεί και να αρχίσει να καραμελώνει.

Ρίχνετε πολύ λίγο αλάτι, τη ζάχαρη, το θυμάρι, το μηλόξιδο, το πιπέρι καγιέν και ανακατεύετε. Προσθέτετε το μπέικον, το χυμό μήλου, τις σταφίδες, ανακατεύετε και αφήνετε να μαγειρευτούν για περίπου 15 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Την αδειάζετε σε μπολ και την αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει καλά.

Για τις μπρουσκέτες: Προθερμαίνετε το γκριλ του φούρνου σας. Μοιράζετε πάνω στις φέτες του ψωμιού καπνιστό τυρί, μισή ή μία κουταλιά της σούπας μαρμελάδα και ψήνετε για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να λιώσει το τυρί και να απλώσει η μαρμελάδα.

Βγάζετε τις μπρουσκέτες από το φούρνο, πασπαλίζετε με μαϊντανό και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Olivia Webb, Ματίνα Πετρούτσα

Tips

Μπορείτε να τυλίξετε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και από πάνω να βάλετε μια σχάρα με το μπέικον, έτσι ώστε όλο το λίπος να πέσει στο ταψί και να μη μείνει καθόλου στο μπέικον.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr