OliveMagazine

Μύδια γεμιστά (ντολμά)

Μύδια γεμιστά (ντολμά)

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:40'
Έτοιμο σε:60'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • 12 μύδια μεγάλα, φρέσκα
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 6 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρια
  • 200γρ. ρύζι καρολίνα
  • 1 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • κανέλα σκόνη στη μύτη του κουταλιού
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 λεμόνι σε φέτες
  • αλάτι, πιπέρι
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Πλένετε καλά τα μύδια, τα τρίβετε με βούρτσα και ανοίγετε το καπάκι τους μόνο από τη μία πλευρά.

Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ροδίζετε το κρεμμύδι μαζί με το κουκουνάρι. Όλη η νοστιμιά της συνταγής, είναι εδώ: να ροδίσεις το κρεμμύδι μέχρι να πάρει καφετί χρώμα.

Ρίχνετε το ρύζι, τις σταφίδες, το μπαχάρι, την κανέλα, το χυμό λεμονιού και αλατίζετε. Ανακατεύετε καλά. Κατεβάζετε το ρύζι από τη φωτιά και προσεχτικά, με πολύ μικρό κουταλάκι, γεμίζετε το κάθε μύδι.

Σε μια φαρδιά, χαμηλή κατσαρόλα, τοποθετείτε κοντά και σφιχτά το ένα μύδι με το άλλο. Όταν τελειώσετε, τα σκεπάζετε ίσα-ίσα με νερό, αραδειάζετε πάνω τις φέτες λεμονιού, προσθέτετε λίγο αλάτι, σκεπάζετε με ένα πιάτο τα μύδια και από πάνω με το καπάκι της κατσαρόλας και τα μαγειρεύετε για περίπου 30 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, χωρίς, όμως, να «σκάσει». Προσθέτετε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σερβίρετε το φαγητό ιδανικά χλιαρό ή κρύο.

Tips

Προαιρετικά, για περισσότερη φρεσκάδα και άρωμα, προσθέτετε στο ρύζι ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr