OliveMagazine

Νερόπιτες ή Νεράτες πίτες τηγανιού

Νερόπιτες ή Νεράτες πίτες τηγανιού

Χρόνος προετοιμασίας:20'
Χρόνος μαγειρέματος:20'
Έτοιμο σε:40'
Χρόνος αναμονής:6-7 ώρες
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • ½ κιλό αλεύρι σκληρό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • Για τη γέμιση

  • ½ κιλό ξινομυζήθρα
  • Για το σερβίρισμα

  • μέλι
  • κανέλα
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Ρίχνετε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε μπολ και ζυμώνετε καλά, μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη. Ακόμα κι αν η ζύμη κολλάει ελαφρά στα χέρια, δεν προσθέτετε αλεύρι αλλά τη βάζετε σκεπασμένη στο ψυγείο για 6-7 ώρες. Να ξέρετε ότι αν και δεν περιέχει μαγιά, η επιφάνειά της θα κάνει μικρές φουσκάλες.

Παίρνετε ένα κομμάτι ζύμης στο μέγεθος μικρού μανταρινιού μέσα στη χούφτα σας, κάνετε στο κέντρο μια λακκουβίτσα και βάζετε λίγη ξινομυζήθρα. Την πλάθετε ξανά την πλαταίνετε ελαφρά και την τηγανίζετε μέχρι να ροδίσει από τη μία πλευρά, πλαταίνοντάς την από το κέντρο του τηγανιού προς τα έξω. Όταν ροδίσει, την αναποδογυρίζετε να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.

Συνεχίζετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Για να σερβίρετε περιχύνετε τις πίτες με μέλι, τις πασπαλίζετε με κανέλα και σερβίρετε αμέσως συνοδεύοντας με παγωμένη ρακή.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Αντωνία Κατή

Tips

Για την ονομασία τους υπάρχουν δύο εκδοχές. Οι υποστηρικτές της πρώτης εκδοχής πιστεύουν ότι πήραν το όνομά τους από το νερό που ρίχνουν στο στεγνό τηγάνι για να ελέγξουν την θερμοκρασία του. Η δεύτερη εκδοχή θέλει το ζυμάρι να πλάθεται με βρεγμένα χέρια και να πλαταίνει μέσα στο τηγάνι για να πάρει το σχήμα πιτούλας, με τα «κότσια των δαχτύλων βρεγμένα» και το χέρι σαν μπουνιά.


Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr