mousakas-nistisimos-me-manitaria
clock icon
2:0'

Νηστίσιμος μουσακάς με μανιτάρια

Υλικά

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες, σε λεπτές φέτες
  • 750γρ. μανιτάρια φρέσκα, καθαρισμένα, ψιλοκομμένα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1½ φλιτζάνι γαλέτα
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για την κρέμα

  • 1¼ λίτρα νερό
  • 2 πατάτες μέτριες, καθαρισμένες, κομμένες στα 6
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι αλεύρι
  • 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

Τα μανιτάρια δίνουν μια ξεχωριστή γεύση στο φαγητό και με άνεση υποκαθιστούν τον κιμά που είναι απαραίτητος στην πατροπαράδοτη συνταγή του μουσακά.

Βάζετε τις φέτες της μελιτζάνας σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά περίπου, για να φύγει η πικρίλα. Τις στραγγίζετε καλά. Τις στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας, τις αλείφετε ελάχιστα με λίγο λάδι και τις τοποθετείτε σε μία στρώση σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αν δεν χωρέσουν όλες οι φέτες, θα τις ψήσετε τμηματικά.
Ψήνετε τις μελιτζάνες στο γκριλ του φούρνου γυρίζοντάς τις ενδιάμεσα για να μαραθούν και να πάρουν λίγο χρώμα. Τις αφήνετε στην άκρη.
Ετοιμάζετε τη γέμιση. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε τα μανιτάρια. Σοτάρετε μέχρι να βγάλουν το νερό τους και τις αφήνετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά μέχρι να πιουν το νερό τους. Προσθέτετε την ντομάτα, την κανέλα, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το μίγμα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα. Δεν πρέπει να είναι νερουλή. Αφαιρείτε την κανέλα, τη δάφνη και το μπαχάρι.
Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζετε με τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας γαλέτα. Στρώνετε τις μισές μελιτζάνες στο ταψί σε μια στρώση και πασπαλίζετε με δύο κουταλιές της σούπας γαλέτα. Απλώνετε όλη τη γέμιση ομοιόμορφα από πάνω και πασπαλίζετε με λίγη γαλέτα ακόμα. Στρώνετε τις υπόλοιπες μελιτζάνες από πάνω.
Για την κρέμα: Βράζετε τις πατάτες στο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά (πρέπει να λιώνουν). Τις περνάτε μαζί με το νερό τους στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πατατόνερο.
Ζεσταίνετε το λάδι και όταν κάψει προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά συνεχώς μέχρι να πάρει λίγο ξανθό χρώμα (για 5 λεπτά περίπου). Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το πατατόνερο ανακατεύοντας συνεχώς. Βάζετε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει το μίγμα καλά και να μοιάζει με μπεσαμέλ. Αν είναι πολύ αραιό, τότε διαλύετε λίγο κορνφλάουρ σε κρύο νερό και προσθέτετε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Ενσωματώνετε στο τέλος το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Απλώνετε την κρέμα πάνω από τις μελιτζάνες, πασπαλίζετε την επιφάνεια με γαλέτα και λίγο μοσχοκάρυδο ακόμα αν θέλετε και ψήνετε τον μουσακά στο φούρνο για 1 ώρα περίπου μέχρι να κάνει κρούστα η κρέμα. Τον αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν τον κόψετε.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Aντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τις φέτες της μελιτζάνας σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 15 λεπτά περίπου, για να φύγει η πικρίλα. Τις στραγγίζετε καλά. Τις στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας, τις αλείφετε ελάχιστα με λίγο λάδι και τις τοποθετείτε σε μία στρώση σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Αν δεν χωρέσουν όλες οι φέτες, θα τις ψήσετε τμηματικά.

Βήμα 2

Ψήνετε τις μελιτζάνες στο γκριλ του φούρνου γυρίζοντάς τις ενδιάμεσα για να μαραθούν και να πάρουν λίγο χρώμα. Τις αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 3

Ετοιμάζετε τη γέμιση. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε τα μανιτάρια. Σοτάρετε μέχρι να βγάλουν το νερό τους και τις αφήνετε να βράσουν σε δυνατή φωτιά μέχρι να πιουν το νερό τους. Προσθέτετε την ντομάτα, την κανέλα, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε το μίγμα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα. Δεν πρέπει να είναι νερουλή. Αφαιρείτε την κανέλα, τη δάφνη και το μπαχάρι.

Βήμα 4

Λαδώνετε ένα μέτριο ταψί και το πασπαλίζετε με τρεις τέσσερις κουταλιές της σούπας γαλέτα. Στρώνετε τις μισές μελιτζάνες στο ταψί σε μια στρώση και πασπαλίζετε με δύο κουταλιές της σούπας γαλέτα. Απλώνετε όλη τη γέμιση ομοιόμορφα από πάνω και πασπαλίζετε με λίγη γαλέτα ακόμα. Στρώνετε τις υπόλοιπες μελιτζάνες από πάνω.

Βήμα 5

Για την κρέμα: Βράζετε τις πατάτες στο νερό μέχρι να μαλακώσουν καλά (πρέπει να λιώνουν). Τις περνάτε μαζί με το νερό τους στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πατατόνερο.

Βήμα 6

Ζεσταίνετε το λάδι και όταν κάψει προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά συνεχώς μέχρι να πάρει λίγο ξανθό χρώμα (για 5 λεπτά περίπου). Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε το πατατόνερο ανακατεύοντας συνεχώς. Βάζετε την κατσαρόλα πάλι στη φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει το μίγμα καλά και να μοιάζει με μπεσαμέλ. Αν είναι πολύ αραιό, τότε διαλύετε λίγο κορνφλάουρ σε κρύο νερό και προσθέτετε ανακατεύοντας μέχρι να πήξει. Ενσωματώνετε στο τέλος το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 7

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Απλώνετε την κρέμα πάνω από τις μελιτζάνες, πασπαλίζετε την επιφάνεια με γαλέτα και λίγο μοσχοκάρυδο ακόμα αν θέλετε και ψήνετε τον μουσακά στο φούρνο για 1 ώρα περίπου μέχρι να κάνει κρούστα η κρέμα. Τον αφήνετε να κρυώσει λίγο πριν τον κόψετε.

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food styling: Aντωνία Κατή