psomi pelte psi1
clock icon
20'

Ντάκος με το αβγό του

Υλικά

  • 4 παξιμάδια κρίθινα
  • λίγο ξύδι με νερό για τα παξιμάδια
  • 200γρ. φέτα τριμμένη ή ξινομυζήθρα
  • 2 ντομάτες ώριμες ξεφλουδισμένες, σε κυβάκια
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 αβγά
  • 2-3 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα, μπορείτε να μαγειρέψετε τα αβγά ποσέ.
  • Μπορείτε να σερβίρετε τους ντάκους με ψιλοκομμένες ελιές θρούμπες ολόγυρα, αφού τους αφαιρέσετε το κουκούτσι.

Υγιεινός, γρήγορος στην προετοιμασία του, νόστιμος και χορταστικός, ο κρητικός ντάκος χωράει πάνω του όλη τη μαγειρική φαντασία που θα τον μεταμορφώσει σε ένα γρήγορο, πλήρες γεύμα.

Βρέχετε ελαφρά το ντάκο με λίγο ξύδι και λίγο νερό. Βάζετε σε πιατέλα τα παξιμάδια, απλώνετε πάνω τους το τυρί και τον μαϊντανό. Από πάνω μοιράζετε τα κυβάκια της ντομάτας. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και περιχύνετε τον καθένα με μια κουταλιά ελαιόλαδο.
Τηγανίζετε τα αβγά, προσέχοντας να μην σφίξουν και τα μοιράζετε πάνω σε κάθε ντάκο. Σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ρίγανη.
Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Βρέχετε ελαφρά το ντάκο με λίγο ξύδι και λίγο νερό. Βάζετε σε πιατέλα τα παξιμάδια, απλώνετε πάνω τους το τυρί και τον μαϊντανό. Από πάνω μοιράζετε τα κυβάκια της ντομάτας. Αλατοπιπερώνετε ελαφρά και περιχύνετε τον καθένα με μια κουταλιά ελαιόλαδο.

Βήμα 2

Τηγανίζετε τα αβγά, προσέχοντας να μην σφίξουν και τα μοιράζετε πάνω σε κάθε ντάκο. Σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη ρίγανη.

Φωτογραφία-Food Styling: Αντωνία Κατή