ntolmadakia
clock icon
1:30'

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αρωματική σος γιαουρτιού

Υλικά

  • ½ κιλό αμπελόφυλλα ζεματισμένα
  • 3-4 κρεμμύδια τριμμένα
  • 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • χυμό από 2-4 λεμόνια (ανάλογα πόσο λεμονάτα τα θέλετε)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • Για τη σος γιαουρτιού

  • ½ κιλό γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι διάφορα μυρωδικά ψιλοκομμένα (άνηθο, δυόσμο, λουίζα, μάραθο)
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Τα αγαπημένα όλων ντολμαδάκια, σε μία άκρως αρωματική εκδοχή με ποικιλία μυρωδικών τόσο στη γέμιση, όσο και στη σος γιαουρτιού που τα συνοδεύει.

Ρίχνετε όλο το κρεμμύδι σε τηγάνι και το αφήνετε να βράσει με ελάχιστο νερό. Όταν στεγνώσει προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά.
Εκτός φωτιάς ανακατεύετε μέσα το ρύζι, τον άνηθο, το δυόσμο, ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι.
Παίρνετε ένα ένα τα αμπελόφυλλα και τα ακουμπάτε στο χέρι με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα εσάς. Βάζετε σε κάθε αμπελόφυλλο από ένα κουταλάκι γέμιση ή περισσότερο αν προτιμάτε μεγαλύτερα τα ντολμαδάκια σας. Τα τυλίγετε φέρνοντας πρώτα τα πλάγια του κάθε φύλλου πάνω από τη γέμιση και κατόπιν τα κάνετε ρολάκια.
Στρώνετε τον πάτο της κατσαρόλας με όσα αμπελόφυλλα έχουν χαλάσει και δεν μπορούν να τυλιχτούν και τοποθετείτε από πάνω τα ντολμαδάκια σε σειρά μέσα στην κατσαρόλα, ξεκινώντας από την περιφέρεια και προχωρώντας προς το κέντρο. Κάνετε όσες σειρές χρειαστεί.
Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το νερό και το χυμό από ένα δύο λεμόνια ακόμα και τα σκεπάζετε από πάνω με ένα πιάτο για βάρος. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαγειρευτούν. Αφαιρείτε το βάρος και το πιάτο, ρίχνετε λίγο λεμόνι επιπλέον, αν προτιμάτε τα ντολμαδάκια πιο ξινά, και τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα.
Για τη σος γιαουρτιού: Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί, προσθέτετε ανάλογο αλατοπίπερο και αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει.
Σερβίρετε τα ντολμαδάκια σε θερμοκρασία περιβάλλοντος συνοδεύοντας με τη σος γιαουρτιού που ετοιμάσατε.
Φωτογραφία: Στέλιος Κρεβατόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Ρίχνετε όλο το κρεμμύδι σε τηγάνι και το αφήνετε να βράσει με ελάχιστο νερό. Όταν στεγνώσει προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά.

Βήμα 2

Εκτός φωτιάς ανακατεύετε μέσα το ρύζι, τον άνηθο, το δυόσμο, ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι.

Βήμα 3

Παίρνετε ένα ένα τα αμπελόφυλλα και τα ακουμπάτε στο χέρι με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα εσάς. Βάζετε σε κάθε αμπελόφυλλο από ένα κουταλάκι γέμιση ή περισσότερο αν προτιμάτε μεγαλύτερα τα ντολμαδάκια σας. Τα τυλίγετε φέρνοντας πρώτα τα πλάγια του κάθε φύλλου πάνω από τη γέμιση και κατόπιν τα κάνετε ρολάκια.

Βήμα 4

Στρώνετε τον πάτο της κατσαρόλας με όσα αμπελόφυλλα έχουν χαλάσει και δεν μπορούν να τυλιχτούν και τοποθετείτε από πάνω τα ντολμαδάκια σε σειρά μέσα στην κατσαρόλα, ξεκινώντας από την περιφέρεια και προχωρώντας προς το κέντρο. Κάνετε όσες σειρές χρειαστεί.

Βήμα 5

Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το νερό και το χυμό από ένα δύο λεμόνια ακόμα και τα σκεπάζετε από πάνω με ένα πιάτο για βάρος. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαγειρευτούν. Αφαιρείτε το βάρος και το πιάτο, ρίχνετε λίγο λεμόνι επιπλέον, αν προτιμάτε τα ντολμαδάκια πιο ξινά, και τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα.

Βήμα 6

Για τη σος γιαουρτιού: Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί, προσθέτετε ανάλογο αλατοπίπερο και αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει.

Βήμα 7

Σερβίρετε τα ντολμαδάκια σε θερμοκρασία περιβάλλοντος συνοδεύοντας με τη σος γιαουρτιού που ετοιμάσατε.

Φωτογραφία: Στέλιος Κρεβατόπουλος