Διαδικασία
Ρίχνετε όλο το κρεμμύδι σε τηγάνι και το αφήνετε να βράσει με ελάχιστο νερό. Όταν στεγνώσει προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά.
Εκτός φωτιάς ανακατεύετε μέσα το ρύζι, τον άνηθο, το δυόσμο, ξύσμα και χυμό από ένα λεμόνι.
Παίρνετε ένα ένα τα αμπελόφυλλα και τα ακουμπάτε στο χέρι με τη γυαλιστερή πλευρά προς τα εσάς. Βάζετε σε κάθε αμπελόφυλλο από ένα κουταλάκι γέμιση ή περισσότερο αν προτιμάτε μεγαλύτερα τα ντολμαδάκια σας. Τα τυλίγετε φέρνοντας πρώτα τα πλάγια του κάθε φύλλου πάνω από τη γέμιση και κατόπιν τα κάνετε ρολάκια.
Στρώνετε τον πάτο της κατσαρόλας με όσα αμπελόφυλλα έχουν χαλάσει και δεν μπορούν να τυλιχτούν και τοποθετείτε από πάνω τα ντολμαδάκια σε σειρά μέσα στην κατσαρόλα, ξεκινώντας από την περιφέρεια και προχωρώντας προς το κέντρο. Κάνετε όσες σειρές χρειαστεί.
Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το νερό και το χυμό από ένα δύο λεμόνια ακόμα και τα σκεπάζετε από πάνω με ένα πιάτο για βάρος. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και μετά την πρώτη δυνατή βράση χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να μαγειρευτούν. Αφαιρείτε το βάρος και το πιάτο, ρίχνετε λίγο λεμόνι επιπλέον, αν προτιμάτε τα ντολμαδάκια πιο ξινά, και τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα.
Για τη σος γιαουρτιού: Χτυπάτε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί, προσθέτετε ανάλογο αλατοπίπερο και αφήνετε στο ψυγείο να παγώσει.
Σερβίρετε τα ντολμαδάκια σε θερμοκρασία περιβάλλοντος συνοδεύοντας με τη σος γιαουρτιού που ετοιμάσατε.
Φωτογραφία: Στέλιος Κρεβατόπουλος