OliveMagazine

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Μερίδες:4
Χρόνος προετοιμασίας:50'
Χρόνος μαγειρέματος:60'
Έτοιμο σε:1:50'
Πατηστε για διαδικασια

Υλικά

  • ½ κιλό αμπελόφυλλα ζεματισμένα
  • 3-4 κρεμμύδια ξυσμένα στον τρίφτη
  • 5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1½ φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • χυμό από 2-4 λεμόνια (ανάλογα πόσο ζουμερά είναι και πόσο λεμονάτα τα θέλετε)
Πατηστε για διαδικασια

Πατηστε για υλικα

Διαδικασία

Βάζετε το κρεμμύδι και το κρεμμυδάκι μέσα σε κατσαρόλα ή σε τηγάνι και το αφήνετε να βράσει με ελάχιστο νερό. Όταν στεγνώσει προσθέτετε το μισό ελαιόλαδο και το σοτάρετε να πάρει λίγο χρώμα.

Μέσα σε βαθύ μπολ ανακατεύετε τα σοταρισμένα κρεμμύδια, το ρύζι, τον άνηθο, το δυόσμο και χυμό από ένα λεμόνι.

Ζεματάτε τα αμπελόφυλλα σε μπόλικο αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Τα στραγγίζετε και τους κόβετε το κοτσάνι. Τα παίρνετε ένα ένα και τα γεμίζετε με το μίγμα που έχετε ετοιμάσει. Βάζετε σε κάθε φύλλο, που έχετε απλωμένο από τη θαμπή του πλευρά, από ένα κουταλάκι γέμιση ή περισσότερο, αν προτιμάτε μεγαλύτερα τα ντολμαδάκια σας. Τα τυλίγετε φέρνοντας πρώτα τα πλάγια πάνω από τη γέμιση και κατόπιν τα κάνετε ρολάκια.

Στρώνετε τον πάτο της κατσαρόλας με όσα φύλλα έχουν χαλάσει και δεν μπορούν να τυλιχτούν και τοποθετείτε από πάνω τα ντολμαδάκια σε σειρά μέσα στην κατσαρόλα, ξεκινώντας από την περιφέρεια και προχωρώντας προς το κέντρο. Κάνετε όσες σειρές χρειαστεί και τα σκεπάζετε από πάνω με ένα πιάτο για βάρος. Ρίχνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το νερό και το χυμό από ένα δύο λεμόνια ακόμα.

Μετά την πρώτη δυνατή βράση, κατεβάζετε τη φωτιά και τα αφήνετε να σιγοβράσουν μέχρι να γίνουν. Αφαιρείτε το βάρος και το πιάτο, ρίχνετε λίγο λεμόνι επιπλέον, αν προτιμάτε τα ντολμαδάκια πιο ξινά, και τα αφήνετε να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα. Τα σερβίρετε με φέτες λεμονιού, συνοδεύοντας με γιαούρτι πρόβειο αν δεν νηστεύετε.

Tip

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Μαθετε πρωτοι τα μυστικα του olivemagazine.gr