Διαδικασία
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το μισό λάδι και προσθέτετε τη μελιτζάνα και τα κρεμμυδάκια. Τα σοτάρετε μέχρι να απορροφήσουν το λάδι και να μαλακώσει λίγο η μελιτζάνα. Προσθέτετε το σκόρδο, τον άνηθο, το μαϊντανό, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε μέχρι να μαραθούν λίγο, προσθέτετε ενάμισι φλιτζάνι νερό και σιγοβράζετε το μίγμα για 10 λεπτά.
Κατόπιν, προσθέτετε το ρύζι. Ανακατεύετε καλά και το αφήνετε να σιγοβράσει για 5 λεπτά περίπου ή μέχρι να απορροφήσει το νερό.
Ξεπλένετε τα αμπελόφυλλα με νερό για να φύγει η αλμύρα και τα αφήνετε να στραγγίξουν.
Απλώνετε ένα ένα τα αμπελόφυλλα με το γυαλιστερό μέρος από κάτω και βάζετε στο κέντρο ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώνετε τις δύο άκρες προς τα μέσα και στη συνέχεια τυλίγετε το ντολμαδάκι σαν τσιγάρο.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Τοποθετείτε τα ντολμαδάκια σε ταψί αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει μόνο μία στρώση. Περιχύνετε τα ντολμαδάκια με την ψιλοκομμένη ντομάτα, το υπόλοιπο λάδι και 2/3 του φλιτζανιού νερό. Σκορπάτε από πάνω το βασιλικό και σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε τα ντολμαδάκια στο φούρνο για 30 λεπτά και μετά για άλλα 20 λεπτά χωρίς το αλουμινόχαρτο.
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης - Food Styling: Elena Jeffrey