anoigma-ntomatokeftedes
clock icon
35'

Ντοματοκεφτέδες

Υλικά

  • 1 κιλό ντοµατάκια άνυδρα, ψιλοκοµµένα
  • 1 κιλό κρεµµύδια ψιλοκοµµένα
  • 1 φλιτζάνι δυόσµο ψιλοκοµµένο
  • 1 φλιτζάνι µαϊντανό ψιλοκοµµένο
  • 1 φλιτζάνι βασιλικό ψιλοκοµµένο
  • αλεύρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισµα
  • καππαρόφυλλα για το γαρνίρισµα
  • αλάτι, πιπέρι

Οι ντοµατοκεφτέδες ή αλλιώς ψευτοκεφτέδες, είναι οι παραδοσιακοί κεφτέδες της Σαντορίνης που γίνονται µε τα µικρά, σφιχτά και ώριµα, άνυδρα ντοµατάκια του νησιού µαζί µε µπόλικα αρωµατικά. Θα τους σερβίρετε για ορεκτικό ή πρώτο πιάτο, χλιαρούς ή ζεστούς, γαρνιρισµένους µε καππαρόφυλλα.

Ανακατεύετε όλα τα υλικά µαζί σε ένα µπολ και προσθέτετε όσο αλεύρι χρειάζεται µέχρι να έχετε ένα µίγµα σαν πηχτό χυλό. Αφήνετε το µίγµα στο ψυγείο περίπου για 1 ώρα ώστε, αν στο µεταξύ βγάλει υγρά, να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόµα.
Ζεσταίνετε στο τηγάνι µπόλικο λάδι και ρίχνετε το µίγµα κουταλιά κουταλιά. Τηγανίζετε τους ντοµατοκεφτέδες σε µέτρια προς δυνατή φωτιά µέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τους βγάζετε µε τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Γαρνίρετε µε καππαρόφυλλα και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανακατεύετε όλα τα υλικά µαζί σε ένα µπολ και προσθέτετε όσο αλεύρι χρειάζεται µέχρι να έχετε ένα µίγµα σαν πηχτό χυλό. Αφήνετε το µίγµα στο ψυγείο περίπου για 1 ώρα ώστε, αν στο µεταξύ βγάλει υγρά, να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόµα.

Βήμα 2

Ζεσταίνετε στο τηγάνι µπόλικο λάδι και ρίχνετε το µίγµα κουταλιά κουταλιά. Τηγανίζετε τους ντοµατοκεφτέδες σε µέτρια προς δυνατή φωτιά µέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τους βγάζετε µε τρυπητή κουτάλα και τους αφήνετε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Γαρνίρετε µε καππαρόφυλλα και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food Styling: Αντωνία Κατή